AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mi okozhatja az autómotor túlmelegedését?

Vezetés közben előfordulhat, hogy azon kapjuk magunk, a motorháztető alól gőz tör fel. A műszerfalon ilyenkor már láthatjuk, hogy ezt bizony a motor túlmelegedése okozza, ilyenkor a motor hőmérsékletét jelző tű, már a piros zónában járhat.

 

A motor túlmelegedését több tényező is befolyásolhatja

 

A járművek motorja túlmelegedhet és ilyenkor leginkább a probléma megoldására elegendő, ha lehúzódunk az út szélére, és várunk egy kicsit, míg lehűl a motor. Ez után ajánlatos rögtön elmenni egy olyan helyre, ahol pótolni tudjuk a hűtőfolyadékot, vagy ha egy alkatrész okozza a hibát, ennek cseréjét elvégzik. A túlmelegedést több minden is okozhatja. Az egyik ilyen a nyomás sapka, mely talán a leggyakoribb okok közé szokott tartozni. Idővel ez a tömítés elhasználódik, lehetetlenné teszi a megfelelő nyomást a hűtőfolyadék számára, és ez által a hűtőrendszer nem lesz képes a működésre. Egyéb alkatrészek is felelősek lehetnek a túlmelegedésért, mint például a motorban lévő radiátor. Ezeket ilyenkor alaposan meg kell tisztítani, melyet bármelyik szerelőműhelyben el tudunk végeztetni. Legtöbbször gőzös tisztítást alkalmaznak. A radiátor tömlő is indokolhatja a motor túlmelegedését. A vízszivattyú működés közben vákuumot hoz létre és ez nagy nyomást gyakorol a radiátoron lévő tömlőkre. Ezek egy idő után tönkremehetnek és akadályozhatják a folyadék áramlását.

Az autó túlmelegedése

Alkatrészek, melyek felelősek lehetnek a motor túlmelegedéséért

 

A motor még azoknál a járműveknél is túlmelegedhet, ahol az autó karbantartását rendszeresen elvégzik. Több alkatrész is felelhet egy túlmelegedésért. A vízszivattyút egy szíj hajtja meg. Ennek mindig megfelelően kell, hogy működjön, mivel a hűtőfolyadék keringetéséért ez a felelős. Amennyiben ez a szíj elcsúszik, meglazul, illetve elszakad, a folyadékhiány miatt, a vízszivattyú nem képes megfelelőn működni és a motor túlmelegedhet. Ilyenkor ennek az alkatrésznek a cseréjére van szükség. A motorolaj is hatással lehet a motor működésére. Ez a kenőanyag a motor érintkező alkatrészeit keni, valamint a motorhő 75-80 százalékát is elszállítja és ennek hiányában bizony jelentkezik a túlmelegedés. Ezért az olajszintet érdemes minél többször ellenőrizni, hogy a motort így mindig alacsony üzemi hőmérsékleten tudjuk tartani. Azért, hogy megakadályozzuk a túlmelegedés miatt járó kellemetlenségeket, mindig tartsunk a járművünkben egy üveg hűtőfolyadékot és sima vizet. Ez segítségünkre lehet, ha a hűtőfolyadék szintje alacsony. Ilyenkor a motor túlmelegedésekor a problémát a feltöltéssel azonnal megoldhatjuk. Amennyiben nincs nálunk elegendő hűtőfolyadék, ezt a szintet kiegészíthetjük sima vízzel ideiglenesen. A túlmelegedés esetén, mindig várjunk a folyadék feltöltésével addig, míg a motor teljesen lehűl, mivel a motorsapka alatt, nagy nyomás uralkodik, ezért a motor leállítása után, ezt ne nyissuk ki rögtön, mert a gőz égési sérüléseket okozhat rajtunk.