AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mi az a „holttér” az autóban?

Az autóvezető rémálma, amikor váratlanul valahonnan előtte terem egy kerékpáros, gyalogos, vagy akár egy autó, annak ellenére, hogy körültekintően körülnézett a kereszteződésben, körforgalomban, esetleg még meg is állt.

Hogyan jön létre a holttér?

A holttér az autóból az úttest egy meghatározott irányában valamilyen okból takart kilátási irány, tér. A kitakarás okozója lehet maga az autó valamelyik része, jellemzően egyik elülső, vagy hátsó karosszéria oszlopa, de lehet egy a hátsó ablakba keveredett csomag, sőt akár egy utas, a leggyakrabban a vezető mellett ülő. Az is elég, ha az anyósülésen helyet foglaló a kezét a kapaszkodóban nyugtatja, és a vezető olyan kanyarmanővert hajt végre, amelyiknél a kéz által takart irányba kellene néznie, még inkább látnia.

Autó holttér

Bárhol lehet holttér

A holtteret tehát bármilyen, az autóban lévő dolog létrehozhatja és a holttér nem egy meghatározott helyen található, hanem az autó és a vezető szemének mozgása függvényében ugyancsak bárhol előfordulhat. Még a szélvédő irányában előre nézve is létrejöhet holttér, ha ott egy GPS képernyője, vagy akár egy nagyobb méretű belső tükör takarja ki az utat egy bizonyos kanyarodási szögben. A legveszélyesebb holttér, amelyik egy bizonyos kanyarodási szögben úgy takar ki egy másik utat, hogy az azon haladó jármű folyamatosan a holttérben halad. Ez egészen megdöbbentő, mert a vezető ugyan hátra fordulva folyamatosan szemmel tart egy betorkolló utat, de – ugyancsak folyamatosan – nem látja a vele egy adott szög mentén ott haladó másik járművet. A holteret kiküszöbölni nem lehet, rá figyelni is nagyon nehéz, szinte lehetetlen, mivel a vezető nincs tudatában, hogy valamit nem lát, mert az holttérben van. Az egyetlen megoldás, hogy egyazon közlekedési szituációt időben többször nézünk meg, amiből eredően nagy a valószínűsége, hogy hiteles képet kapunk. Tehát nem elég, hogy „jobbra pillantottam és nem láttam semmit”, mert helyette a helyes mondat így hangzik: kétszer is jobbra néztem és a második alkalommal vettem észre, vagy akár a harmadik alkalommal. Ez különösen fontos, ha olyan kereszteződésben akarunk biztonságosan áthaladni, ahol nem kell megállni és ez nincs is szándékunkban.