AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A meghajtó szíjak

A meghajtó szíjak rendszeres karbantartást igényelnek, minden autónál. A hangos zaj, a rossz töltés és a túlmelegedés, arra késztetnek bennünket, hogy kivizsgáljuk a motor hajtószíját, esetleg kicseréljük azt. Mielőtt hozzákezdenénk az ékszíj váltáshoz, győződjünk meg róla, hogy a mi autónkhoz milyen típus való.

Ékszíj

A szerpentin szíj valószínűleg ma a leggyakrabban használt meghajtó szíj, és legtöbbször az 1900-es gyártmányú autó modelleknél fordul elő. Ezek elhasználódhatnak, erősen megrepedezhetnek, esetleg a bordák közti mélység, nagyon csekély szintet ér el és ekkor már tudhatjuk, hogy ki kell cserélni. Ajánlatos rendszeresen ellenőrizni őket, 60000 mérföldnél, majd a 90000 mérföld elérésekor legjobb, a cserére rászánni magunkat. Az autóban több szíj található, amik a szervokormányhoz, a légkondicionálóhoz, illetve az alapvető dolgokhoz kötődnek, mint a generátor, vízpumpa, hűtőventilátor. A hajtószíjat ékszíjnak is nevezik, mivel ki vannak a fogazatai hegyezve. Az egyes meghajtó szíjak hátrányai, hogy a tárcsán nagy terhelésnek vannak kitéve, ezért amortizálódhatnak, kinyúlhatnak. Egy laza hajtószíj súrolódik, a generátor hibásan töltődik fel és ez a jármű túlmelegedését okozhatja. Ennek a feszülését tesztelheti, úgy, hogyha a szíj leghosszabb pontját lenyomja. A lenyomásnak, körülbelül fél hüvelyknek kell lennie. Ha ennél több, akkor a szíj túl laza. Amennyiben ettől sokkal kevesebb, akkor pedig túl szűk. A túl szoros szíj, meg fogja terhelni a generátort, ami tönkre teheti a csapágyakat, vagy a szivattyút.

Meghajtó szíjak szerepe, működése

A hosszbordás szíj

A hosszbordás szíj egymással párhuzamos kis ékszíjként működik. Nagyobb fordulatszámot is elbír. A modern autóknál, ennek a szíjnak, sok feladatot kell ellátnia, melyek nehezek, mivel nagyobb teljesítményű segédberendezést kell meghajtaniuk. Ha a hosszbordás szíj állapotát, figyelmen kívül hagyjuk, a későbbiekben elég drága szervizeléssel találhatjuk szembe magunkat, mivel a motor-újjáépítésére lesz szükség. Bármilyen típusú szíjat a megtett út és az idő rongálhatja, melynek látható jelei vannak. Megrepedezhetnek és a legvégső esetben meg is törhetnek. Minden járműnél a szélsőséges időjárási viszonyok, és a hőmérséklet-változás kárt tehet a szíjakban, ezért érdemes őket a tél és a nyár végén átellenőrizni, hogy garantáltan ne érjen bennünket kellemetlenség az utazás során.