AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Már most érdemes felkészülni a vakációra

Miközben éjszakai fagyokra figyelmeztet a meteorológia, nappal is egy számjegyű a hőmérséklet és éppen hogy a 0 fok fölött, ne felejtsük el, hogy április vége felé járunk, mindjárt itt a május és rögtön utána a nyár, a vakációk, a nagy utazások ideje.

Már most érdemes átvizsgálni az autót

Talán több mint két hónap van még az igazi nyárig, a vakációig, amikor a magyarok százezrei indulnak neki a világnak és kelnek útra Európa minden irányába, mégpedig hosszú utakra és gyakran az egész családdal. Nem kétséges, hogy érdemes minderre időben és jól felkészülni. Nem az utolsó napra hagyni a kocsi végleges felkészítését az év legnagyobb vállalkozására. A tavasz beköszöntével amúgy is vannak olyan teendők, amelyeket – akarjuk nem akarjuk – el kell végezni, így érdemes ezeket összekapcsolni a nyári vakációs felkészüléssel. Mindenek előtt az lebegjen a szemünk előtt, hogy hamarosan extrém körülmények között, mert nagy melegben, hosszú úton leszünk a családdal együtt, vagyis az első és legfontosabb, hogy a jármű biztonságos legyen.

Felkészülés a vakációra

A fékek és a gumik a legfontosabbak

A nyári hosszú autós utak előtt mindenek előtt a fékrendszert, a fékfolyadék állását, a fékbetétek és a féktárcsák állapotát kell megvizsgálni, ha kell szerviz igénybevételével. Egyszerűen nézzünk be a kocsi alá, nincs-e valamilyen szivárgást, folyást jelző folt a betonon, az aszfalton. A motorház felnyitása után vizuálisan is érdemes meggyőződni, hogy a kábelek a helyükön vannak, nem szakadt, égett, nem lyukas egyik sem. A már nyárira cserélt gumik állapotát is hasznos alaposan szemügyre venni, ha nem tettük meg eddig, és persze ellenőrizni a légnyomást is. A nagyobb utazások előtt fontos, hogy az ablaktörlő gumija ép és – lehetőleg – új legyen, ami képes megbirkózni a nagy nyári záporokban az autópályán kialakuló vízfüggönnyel is. Vizsgáljuk meg a fényforrásokat is! Elől és hátul égnek-e, van-e a kocsiban tartalék belőlük. Igen fontos a klimatizáció állapotának megvizsgálása is. A legjobb ezzel szervizbe menni. Az utazás közeledtével ajánlatos egy kisebb általános átvizsgálásra mindenképpen felkeresni a szervizünket, mert ezzel sok bosszúságot és akár komoly kiadásokat is meg tudunk előzni, amelyek mind elronthatják a gondtalannak álmodott nyaralásunkat.