AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Malajziába, Togóba és Kamerunba is vittek magyar használt autót

Egészen különleges országokba exportáltak tavaly használt autókat Magyarországról. Összesen majdnem 19 ezer kocsi került határon túli tulajdonoshoz 2017-ben. A legtöbb Szerbiában kötött ki.

 

A szerbekhez megy a legtöbb kocsink

 

Egyre inkább erősödik a magyar használt autók exportja, többnyire a korosabb olcsó autókat viszik ki az országból, ami ugyan nem nagy mértékben, de javítja a magyarországi autópark átlagéletkorát – mutat rá közleményében a DasWeltAuto, a Volkswagen csoport márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használt autókkal foglalkozó üzletága. Tavaly 18 ezer 956 használt kocsi került határon túli tulajdonoshoz Magyarországról, ez 7 százalékkal több autót jelent, mint 2016-ban. Az export során a legtöbb magyar használt jármű Szerbiába került: 13 ezer 536, többnyire idős, leharcoltabb autót értékesítettek ide a hazai vállalkozók. 2154 darab Németországba ment, ez a piac főleg a fiatal, keveset futott, prémium kategóriájú járműveket vásárolta. Szlovákiába 1174, többnyire olcsóbb kocsit exportáltak. Emellett vittek autót Magyarországról Afganisztánba, Kínába, a Koreai Köztársaságba, Ausztráliába, Malajziába, Togóba, Kongóba és Kamerunba is.

A használt autók virágzó piaca

A korosabb, olcsó dízelautókat viszik el

 

A külföldi értékesítések legkeresettebb típusai az 1500-2500 köbcentis dízelautók voltak, 9366 ilyen kocsi hagyta el hazánkat, a 1000-1500 köbcentis benzines vagy gázüzemű gépkocsikból pedig 4036. Az idős magyarországi autóállomány szempontjából a növekvő export pozitív hatással van, mivel általában a korosabb, gyengébb minőségű autókat viszik el. A fiatal használt autók exportjával kapcsolatban viszont egy fontos anomáliára figyelhetünk fel. Ha egy német kereskedő Magyarországról vásárol használt autót, ez azt jelenti, hogy itt kedvezőbb áron lehet jó állapotú modellhez jutni. Az importadatok viszont ennek ellenkezőjére utalnak, ami manipulált vagy áfacsalt autók kereskedelmét valószínűsíti. A fiatal gépkocsik esetében az eladók jó eséllyel játszhatják ki a szabályokat.