AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Luk

Luk kuplung alkatrészek, Luk kuplung szett, kettőstömegű lendkerék, kinyomócsapágy

 

Minden negyedik, futószalagról legördülő autóba nem mást, mint Luk kuplungot szerelnek be. A németországi Baden-Württemberg tartománybeli Bühl városában a Fekete-erdő lábánál találjuk a vállalatcsoport székhelyét. Megalakulása óta a vállalat 20 székhelyen, Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Brazíliában, Dél-Afrikában, Indiában, Koreában, Mexikóban, Magyarországon és az USA-ban is gyárt. 2006-tól már Kínában is képviselteti magát.

 

Népszerű Luk alkatrészek webáruházunkban:

  • Kuplung készlet
  • Kettőstömegű lendkerék
  • Kinyomócsapágy
  • Kuplung főhenger
  • Kuplungtárcsa
  • Kettőstömegű lendkerék csavar

Keresse meg az autójához megfelelő Luk kuplung alkatrészeket:

Irány a bolt

 

Luk kuplung szett

 

A cég nem csak beszállítója, hanem megbecsült fejlesztési partnere is a világ vezető motorgyártóinak. A világszerte tevékenykedő Luk vállalatcsoport magyarországi leányvállalata 1996-ban alakult meg Szombathelyen. Napjainkban egy 1200 főt foglalkoztató üzem gyártja az alkatrészeket. Termékskáláján Luk kuplung szett, kuplungtárcsa és Luk kettőstömegű lendkerék számos változatát megtalálhatjuk. Maga a márka már 50 éve egyet jelent az innovációval, a felhasználók véleménye alapján. A márka jelmondata is tükrözi az innovatív és vevőközpontú filozófiát: "Vevőink sikere a mi sikerünk is egyben!"

 

Luk kuplung alkatrész webáruház

Tengelykapcsoló rendszerek

A vállalat tevékenységének központi részét – maga a cégnév a sokak számára talán ismeretlen "Lamellen- und Kupplungsbau" rövidítése – történelmileg a tengelykapcsolók és kiegészítő részei, valamint a hajtásláncban lévő csillapítók gyártása képezi. A tányérrugós tengelykapcsolók sorozatgyártásával vett lendületet a Luk kuplung alkatrészek fő gyártója. Ma már jóval szélesebb a kínálat: a tengelykapcsoló-rendszerek fogalma mögött megtalálhatók az önutánállító tengelykapcsolók területén végzett fejlesztések mellett a "tengelykapcsoló és működtetés" fogalomkörbe tartozó komplex megoldások, vagyis röviden a kioldó rendszerek.

 

 

 

Kuplung nyomólapok

A kuplungszerkezet a lendkerékkel és a kuplungtárcsával együtt egy súrlódó rendszert alkot, és a fedélen keresztül csavarozással a lendkerékre van rögzítve. A kuplungszerkezet viszi át a motor nyomatékát a kuplungtárcsán keresztül a sebességváltó bemenő tengelyére. A 70-es években a tányérrugó folyamatosan kiszorította a csavarrugókat a személygépkocsik tengelykapcsolóiból.

Tányérrugós tengelykapcsoló

Luk kuplung Tányérrugós tengelykapcsolóA belső égésű motoroknál van egy probléma: Csak egy pontosan meghatározott fordulatszám-tartományban adnak le hasznos teljesítményt – ellentétben az elektromos motorokkal vagy a gőzgépekkel. Ez a következőt jelenti: a fordulatszámnak, az átvihető motorteljesítménynek és a sebességváltónak a legkülönbözőbb menetállapotokban is optimálisan összhangban kell lenniük egymással – ez az, amiről a tengelykapcsoló gondoskodik. Ez oldja vagy zárja a motor és a sebességváltó közötti hajtásláncot. Ezt természetesen minden autóvezető a saját tapasztalatából ismeri. A  tengelykapcsoló-pedál lenyomásával megszakad a hajtáslánc, és másik fokozatba kapcsolhat át. Emellett a tengelykapcsoló az az egység, amely egyáltalán lehetővé teszi az autók, tehergépkocsik és egyéb haszonjárművek egyszerű, rángatás nélküli indítását.

 

 

SAC 1 Luk kuplung

Luk kuplung nyomólapMivel a tengelykapcsolók a járművekben kopásnak vannak kitéve, a Luk kuplung ismét csak elsőként nagyon intenzíven foglalkozott a tengelykapcsolók kopáskompenzációjával, és 1995-ben már sorozatgyártás-éretté fejlesztett egy ilyen rendszert. A kopásutánállító tengelykapcsoló egy erőszenzoron (szenzorrugón) keresztül, egy rámpás gyűrű elforgatásával valósítja meg a kopáskiegyenlítést. Ennek a kiegyenlítő mechanizmusnak a segítségével kisebb működtető erőket sikerült elérni. A kuplungkopás kiegyenlítésével a tengelykapcsoló élettartamát a működtető erőknek az élettartam alatti lényeges változása nélkül kb. az 1,5-szeresére lehetett növelni. Az SAC kopásutánállító mechanizmusa, amely egy szenzorrugóból (erőszenzor) és egy mélyhúzott acél utánállító gyűrűből áll, a rendkívüli működési pontosságával tűnik ki. Mivel a Luk kuplung tengelykapcsoló kényelmes működtetéséhez a kis működtető erők mellett a működtető erő harmonikus alakulására is szükség van, az SAC egységben járműspecifikus jelleggörbe-illesztési lehetőségeket is megvalósítottak. Egy példa erre az a kompenzáló rugó, amellyel a gyakran kívánatos laposabb jelleggörbék is előállíthatók.
A kuplung rendszer további optimalizálását valósítja meg az új fejlesztésű SAC II. Itt az erőszenzor nem egy második tányérrugóból, hanem a fő tányérrugóból kialakított szenzornyelvekből és speciális, tangenciális, degresszív jelleggörbéjű laprugókból áll.

Luk RepSet kuplung alkatrész

Váltómű komponensek

Az autó- és hajtóműgyártók fejlesztési partnereként a Luk átfogó szakismereteket szerzett a hajtóművek szinte minden változatában a kuplunggyártás mellett. Ez főként az automatizált kapcsolóművek és kettős tengelykapcsolós hajtóművek szerelvénycsoportjainál mutatkozik meg, amelyek alternatívát nyújtanak a hagyományos megoldásokkal szemben, és amelyekkel főként az üzemanyag-fogyasztásban és a dinamikában érhetők el előnyök. Az ilyen hajtóműváltozatok összességét nevezzük XSG családnak. Emellett a tárcsakészleteivel, hevederláncaival és vezérléseivel a fokozatmentes hajtóművek (Continuously Variable Transmission = CVT) területén is új dimenziókat nyitott meg. Különösen az amerikai piacon, ahol hagyományosan az automata sebességváltók dominálnak, ismert a Luk mint a nyomaték-átalakítók és lock-up sebességváltók specialistája és a jármű- és hajtóműgyártók beszállítója. A világ minden részére szállít az ügyfeleinek komplett rendszereket és komponenseket kiváló technológiával és minőségben, mindenkor az ügyfelek speciális igényeihez illesztve.

 

Luk RepSet DMF alkatrész család

Luk kuplungtárcsa

A kuplungtárcsa a tengelykapcsoló központi összekötő eleme. A Luk kuplung nyomólapjával együtt a motor és a hajtáslánc összekapcsolását és szétválasztását végzi. Ezen túlmenően a belső égésű motor által a sebességváltóban okozott fordulatszám-ingadozásokat is csökkenti. Az egyszerű torziós csillapítású kuplungtárcsától a többfokozatú csillapítós kivitelekig, a kéttömegű lendítőkeréknél használható merev kuplungtárcsától az eltolódást kiegyenlítő kuplungtárcsáig minden egyedi esetre megfelelő megoldást kínál.

 

Luk gyár

 

Márkaismertető

A kuplungok világszerte ismert gyártója fontosnak tartja a magas színvonalú kiszolgálást, és a kiváló minőségű termékskála folyamatos bővítését. Ezek a jellemzői tették napjainkra a végfelhasználók körében és az autóiparban is ilyen népszerűvé. A Luk a modern autókban megtalálható hajtáslánc összes rendszerét és komponensét egyformán kiváló technológiával és minőségben szállítja a világ minden részén lévő ügyfelének. A tervezés és a fejlesztés területén a jármű- és hajtóműgyártók speciális igényeihez is egyaránt alkalmazkodnak munkatársai. A Luk kuplungok mellett Európában elsőként sikerült egy nagy sorozatokban is gyártható kéttömegű lendítőkerék kifejlesztése és piacra dobása, mellyel sikerült megvalósítania az alábbiakban vázolt fizikai elvet. Az elv a következő: a szokásos lendkerék tömegét kettéosztották. Az egyik rész a továbbiakban is a motor tehetetlenségi nyomatékához tartozik, ez a Luk kuplung, viszont a másik rész a sebességváltó tehetetlenségi nyomatékát növeli, így a két, egymástól szétválasztott tömeget egy rugós csillapító rendszer kapcsolja össze. Egy, a szekunder tömeg és a sebességváltó között található, torziós csillapítás nélküli kuplungtárcsa gondoskodik a szétválasztásról és az összekapcsolásról. Még kedvező mellékhatása is van: a sebességváltó a kisebb szinkronizálandó tömeg miatt könnyebben kapcsolható, és ezáltal kevésbé kopik a szinkronizáló rendszer.

 

Luk kuplung alkatrészek autókhoz