AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A lengéscsillapítók és az autórugók

A lengéscsillapítók és az autórugók szinte ugyanazt a munkát végzik, mégis ezek két különböző felfüggesztési helyet töltenek be. Nem használhatjuk egyiket a másik helyén.

 

A lengéscsillapítók és a rugók fontossága

 

A lengéscsillapítók és a rugók is megakadályozzák, hogy az ütések kihassanak a jármű mozgására. Ezeket általában csillapítónak nevezik. A kettő közti különbség a jármű felfüggesztésének szerkezetében van. Azok a járművek, melyek hagyományos lengéscsillapítót használnak, a járművet rugók tartják, amik az ütésekre reagálnak. Mivel a rugók viselik a jármű teljes súlyát, nélkülük az autót nem tudnánk veszélymentesen vezetni. A lengéscsillapítókat tekercs, levél, légrugók és torziós rudak támasztják. A lengéscsillapítók könnyen telepíthetőek. Ezek a jármű felfüggesztési rendszerén helyezkednek el. Beszerzési áruk alacsony, egyszerű kialakításuknak köszönhetően.

Az autó lengéscsillapítója

A lengéscsillapítók és a rugók cseréje

 

Az autó felfüggesztési rendszere a rugókat, a tekercsrugót és csillapító elem rögzítési pontjait tartalmazza, melyek olyan belső felülettel rendelkeznek, mint a gázzal töltött lengéscsillapítók. A rugó a tekercsrugó köré fonódva, tartja a járművet. Az első kerekeknél a rugó a kormányberendezés egyik része, hiszen ez általában az agytámaszhoz, vagy a kormánycsuklóhoz van csatlakoztatva. Mivel a rugó illeszkedik a tekercs belsejéhez, lehetővé teszi, hogy kevés helyet foglaljon a jármű alján, ami megkönnyíti a jármű kezdeti összeszerelését, mivel a rugó, a támasz, a kerékagy és a fékek egyaránt csatlakoztathatók a gyártósoron lévő autóhoz. A probléma akkor jelentkezik, amikor a rugó cserére szorul. A cseréhez el kell távolítani a teljes rugós szerelvényt, majd szét kell szedni, hogy az újat felszerelhessék. Ehhez olyan szerszámot kell használni, amely tömöríti a rugót, ami megakadályozza majd annak feszülésnek felszabadulását és kioldódását, amikor a teljes szerelvényt szétszereltük. Abban az esetben, ha ez a szétszerelés helytelenül történik, súlyos sérüléseket is okozhat. Fontos állandóan figyelni a járművet, hogy tudjuk, mikor jön el az ideje a cserének. Ezt úgy vehetjük észre, ha a gépkocsi alól valami kopogást, vagy különféle zajt észlelünk, főleg a rosszabb utak használata során. Ne hagyjuk figyelmen kívül a jeleket, mert azzal kárt tehetünk a gépkocsiban, a gumiabroncsok gyorsabban fognak kopni, és a jármű sem lesz tökéletesen biztonságos. A csere során fontos, hogy kiváló minőségű alkatrészeket használjunk. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a vásárlásában, kérjük egy hozzáértő személy segítségét, hisz minden autónak a pontos lengéscsillapítóra, támaszokra, rugószerkezetekre és szalaghajtókra van szüksége.