AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Lehet autózni leszakadt kipufogóval – legfeljebb felgyullad valami

A négyessel kezdődő hibakódok többnyire a kipufogó rendszer hibájára utalnak – de van, amikor szemmel látható a probléma. Lyuk a kipufogón, leszakadt cső – meglepő állapotokkal próbálnak olykor együtt élni az autótulajdonosok. 

Idegborzoló hangok közepette húz el az autó

 

Ugyan minek az a kipufogó cső, elgurulok nélküle is – gondolhatta az egyszeri autós, akiről baráti körben hallottunk. El is gurult egy darabig, csak aztán a kiáramló forró kipufogógáz begyújtotta a csomagtartó tartalmát, és az egyáltalán nem volt vicces. Az autó egy részét tönkretehetjük, ha nem figyelünk oda az autó „segélykiáltásaira”, ráadásul még komolyabb balesetet is okozhatunk. Ha például kiszakad a kipufogódob, és nekivágódik egy másik autónak az autópályán, akkor nem csak a sajátunk szervizköltségeit fogjuk fizetni. Ha pedig a meglepett sofőr félrerántja a kormányt, személyi sérülés lehet a baleset vége. Amikor idegborzoló hangok közepette húz el mellettünk egy autó, akkor is gyanakodhatunk a kipufogórendszer hibájára. Ennek egy fontos feladata ugyanis a működés során keletkező zaj tompítása is, és ennek valamiért nem tud eleget tenni, mondjuk, mert kilyukasztotta a hangtompító dobot a rozsda. Azokról most ne is beszéljünk, akik direkt szerelnek be nem megfelelő kipufogódobot, hogy hangosabb, így feltűnőbb legyen az autó. Arról nem tájékozódnak, hogy ez a járókelők idegrendszerén kívül a saját autójukat is károsítja – de legalább hamarabb tönkremegy.

 

Autó kipufogója

 

Sokféle probléma felléphet

 

A motor megszűrt égéstermékét tolja ki a kipufogó a külvilágba, és nem véletlenül van ott az a cső, amit egyesek csak dizájnelemnek gondolnak. Ha az nincs, és nem „állítja irányba” a végterméket, a kiáramló forró gáz a lökhárítót is megolvaszthatja a csomagtartó tartalma mellett. Sokféle probléma felléphet: rendszeres városi közlekedés mellett például több a füstgázt elvezető csövekben a lerakódás. Lehet túl nagy vagy túl alacsony az ellennyomás a rendszerben, kilyukadhat a kipufogódob, elrozsdásodhat, lyukadhat, leszakadhat a cső. Ennek tartóelemei is fémből vannak, előfordulhat, hogy azok rozsdásodtak el. Csövek, katalizátor, hangtompító, kipufogódob – bármelyik alkatrészben lehet hiba, és az is fontos, hogy a végére lehűtött gáz sehol se szökjön el a rendszerből a külvilágba vezető cső vége előtt. Erősen ajánlott tehát, hogy vigyük szervizbe az autót, mielőtt valami megolvad, meggyullad vagy balesetet okoz! Házilag ne próbálkozzunk a szereléssel, a szakszerűtlen, kontár munka nem csak az autó hangján látszik meg, hanem a teljesítményén is.