AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Legyen az autó fékrendszere is mindig tiszta és karbantartott!

Az autó fékrendszerének karbantartásának fontossága jól ismert feladat. A fékbetétek elhasználódhatnak és olykor elkerülhetetlen, hogy le legyenek cserélve. Ilyenkor szentelhetünk egy kis figyelmet a féknyergekre is.

 

A féknyereg

 

A féknyereg az autónak azon alkatrésze, mely a fékpofákat a féktárcsához szorítja. Ennek a nagy súrlódási erőnek hatására fékez a jármű. Ha a féknyereg meghibásodik, azonnal cserélni kell, mivel így a fékrendszer többi része sem működik kifogástalanul. Legrosszabb esetben akár balesetet is előidézhetünk ezzel. Ha meghibásodik, hallani, hogy kopog a fék, zörög az autó tolatáskor. Beszerezhető féknyereg-felújító szettet. Ha sikerült lecserélni, akkor a hidraulikát fel kell tölteni és légteleníteni a szelepeket. Amikor új féknyereg vásárlásában kell gondolkodnunk, akkor tartsuk szem előtt, hogy milyen márkájút és típusút szeretnénk venni. A gyártók között szokott lenni némi eltérés. Sosem cserélhetjük fel a bal és jobb nyerget. Erre oda kell figyelni. Ha már a féknyereg ilyen fontos szerepet kap a mindennapjainkban, kellő figyelmet fordítsunk rá.

Az autó fékrendszere

Féknyergek tisztán tartása

 

Autókázás közben számtalan káros hatásnak vannak kitéve a fékrendszer részei. Hamar jöhet meghibásodás, sérülés az alkatrészeken. A féknyergek tisztán tartása lényeges feladat, viszont meglehetősen kemény munkát igényel. Először is valahogy oda kell jutnunk a féknyeregig. Ez egy hosszadalmas, valamennyi szaktudást igénylő feladat. Óvatosan végezzük el. Amint sikeresen eltávolítottuk a féknyerget, jöhet a tisztítás. Szükség lesz sűrített levegőfújóra. A dugattyú és a külső perem közé tegyünk egy darab fát. A fékvezeték lyukába helyezzük a fúvókát és fújjunk bele sűrített levegőt. Ez segít kiszedni a dugattyút. Ennek tisztításához használjunk fékfolyadékot, vastag szennyeződést és zsírt fogunk tudni leszedni. A féknyereg tisztításához használjunk valamilyen súrolókefét. Ez segíteni fog minden piszkot eltávolítani. A szűkebb helyeken célszerű egy régi fogkefe segítését kérni. Azzal szépen, finoman ki tudjuk takarítani a kis helyeket. Ezt a folyamatot legjobb kültéren, vagy legalábbis egy jól szellőző helyen végezni. Teljesen tisztítsuk meg a fékpofát. Ritka az, hogy valakinek eszébe jut a féknyereg megtisztítása, viszont igen fontos része az autó karbantartásának és csak néhány lépésből áll.