AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A legjobb a fűtött garázs, de szinte mindentől megvédheti az autót a jó takaróponyva

Az autóknak sem könnyű: nem mindegyik vészelheti át fűtött garázsban a telet. Soknak még fűtetlen sem jut – valamivel mégis meg kell védeni az időjárás viszontagságai ellen. Ilyenkor jön képbe a jó autótakaró ponyva. 

 

Nem elég egy darab nejlon

 

Ön mivel szeret takarózni? Nejlonnal, amely befülled, és ön izzadságban úszik reggelre, vagy inkább puha pamut, szellőző anyag, ami a kedvére való? Könnyű a döntés – és ha az autó beszélni tudna, ugyanígy vélekedne az autóponyvákról. Azok a járművek, amelyek fűtött garázsban vészelik át a mínuszokat, nem értik a problémát: soha nem fagy be semmijük, nem teszi tönkre alkatrészeiket, karosszériájukat a pára, rozsda nem férkőzik a közelükbe. Nagyon is sok azonban a „mostohagyerek”, amely önhibáján – és gazdája hibáján – kívül kénytelen a szabadban tölteni az éjszakákat, vagy éppen fedett, de hideg helyen. Valamivel ezeket is muszáj védeni az időjárás viszontagságaitól – és itt jön képbe az autótakaró ponyva, mint a legegyszerűbb megoldás. Nem azért egyszerű, mert ráhajítunk a járgányra egy nagydarab nejlont, és megoldottuk a védekezést. Ezzel ugyanis inkább tönkretesszük az autónkat: elmondjuk, miért. A nem szellőző, nem megfelelő anyagból készült vagy rosszul záró ponyva alatt megreked a keletkező, illetve beszivárgó pára.

 

Autóponyva

 

Felfogja a becsapódást a habanyag

 

Ez így történik a fűtetlen garázsban is, nem csak szabad téren – de odakint még rosszabb a helyzet, ha nem száraz felületen parkolunk. A legjobb a burkolt parkoló, és a jól szellőző anyagból készült autótakaró. Ezzel a rozsdaképződés egy veszélyforrását kivédtük – na de mit kell még tudnia egy jó autóponyvának? Nem csak a pára tehet kárt az autóban, hanem az eső, a hó, a jég, a leszakadó ágak, de akár az UV-sugárzás is. A jó minőségű ponyvák leírását olvasgatva feltűnt: a legtöbbnél egyedül jégeső ellen nem vállalnak védelmet, máskülönben bírják az időjárás viszontagságait. Az anyaguk lélegzik, nem párásodik, és nem jegesedik alattuk az autó, kopásállóak, és kibírnak egészen erős szeleket – a jobb típusokat viszonylag stabilan lehet az autóhoz rögzíteni. Találtunk persze olyan fajta autóponyvát is, amely a rettegett jégeső ellen is véd, egyszerű, de ötletes a megoldás. A ponyva felső részébe vastag habanyagot varrnak, amely felfogja a becsapódást. Apropó, varrás: autótakaró ponyvát készíttethetünk is méretre. Megoldás ez olyan esetekben, amikor nem akarjuk levenni a tetőcsomagtartót minden takarás előtt, vagy valami egyedi díszítés van a karosszérián, amely miatt nem záródna jól az autónkhoz illő átlagos méretű ponyva.