AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Legendás autóversenyek – a Nascar

A Nascar története sportként az izgalmasabb sztorik közé tartozik, épp olyan színes, mint a pályákon repesztő versenyautók. Gyökerei az amerikai szesztilalomig és a moonshine whisky készítőkig vezethetők vissza.

 

Szeszcsempészek verdáiból száguldó négykerekűek

 

A szeszcsempészek, munkanélküli fiatalok, az autószereléshez jól értő földönfutók bandái remekül egymásra találtak egy olyan területen, ahol kölcsönösen egymás segítségére lehettek. Létrejöttek a sufnituning csempészetre használt autók, amelyek fő erénye és funkciója az volt, hogy eléggé gyorsak voltak a hatóságok előli elmeneküléshez. Hazárd megye korai lordjai aztán rájöttek, hogy saját kezűleg épített autóikkal versenyezni is remekül lehet, így aztán klasszikus Halálos Iramban stílusú futamokat kezdtek szervezni a '40-es évek legjobb gépeivel. Aztán megjelentek az első versenypályák, amelyeken helyszínről helyszínre, néha futamról futamra változtak a szabályok, a közönség pedig a száguldás és a veszély miatt elkezdett egyre nagyobb számban kilátogatni a fenegyerekek mérkőzéseire.

A legendás nascar autóversenyek

Mára az Egyesült Államok legnépszerűbb technikai sportja

 

A szövetség hivatalosan 1948. február 21-én kezdte meg működését. Lefektették a korábban amatőr szervezésben és eltérő szabályok szerint működő versenyek egységes követelményét, valamint a szabályrendszerét. Az első teljes versenyévad 1949-ben zajlott, 5 ezer dolláros összdíjazással. Az évek során a kupasorozat újabb pályákkal és helyszínekkel bővült, népszerűsége évről évre nőtt. Először 1979-ben adták a tévében, ekkor az évadnyitó Daytona 500-as futamot az egyik amerikai televízió társaság tűzte a műsorára. A közvetítések miatt a versenysorozat egyre kedveltebbé vált a szponzorok körében is, így az 1980-as évek végére már jelentős üzletté nőtte ki magát. Népszerűsége azóta is töretlen.