AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Legendás autóversenyek – a kezdetek

A versengés fogalma egyidős az emberiség történetével. A modern kor technikai fejlődésének köszönhetően a sebesség rohamtempóban nőtt, így teljesen kézenfekvő volt, hogy elindul a veszélyt távolról sem ismerő pilóták rivalizálása. „Legendás autóversenyek” sorozatunkban a világ leghíresebb négykerekű viadalait vesszük górcső alá.

 

Az első megmérettetések

 

Az világ első viadalát az amerikai Wisconsinban, 1878-ban Green Bay és Madison között rendezték 323 kilométeres távon. A versenyt egy Oshkosh gőzgép nyerte. Az első európai autóversenyt még gőzgéppel hajtott kocsik vívták 1887-ben Párizs és Versailles között, amelyet a Georges Bouton által készített háromkerekű gőzhajtású kocsi nyert meg. Ezek kezeléséhez a vezetőn kívül még egy fűtőre (franciául chauffeur) is szükség volt, ebből ered a magyar sofőr elnevezés. Az 1894-es Párizs–Rouen futamot a Le Petit Journal párizsi újság szervezte. A versenyzőknek 126 kilométeres útvonalat kellett teljesíteniük egy ebédszünettel. 21 négykerekű állt rajthoz és 17-nek sikerült befejeznie. A távot Jules de Dion tette meg a legrövidebb idő alatt, a saját de Dion típusú autóval. Később megfosztották a díjtól, mivel az előírás szerint a járműnek könnyen vezethetőnek kellett lennie.

Az első gőzgéppel hajtott autók versenye

Szervezett versenyek

 

A francia versenyek elterjedtek előbb Olaszországban, majd Németországban, végül Európa-szerte tért hódítottak. Egyre több országban alakultak autóklubok, így 1904-ben megalakult a Nemzetközi Autóklubok Szövetsége, amely később Nemzetközi Automobil Szövetséggé (FIA) alakult. Ez a központi szervezet határozza meg és ellenőrzi a versenyszabályok betartását. Az autók fejlődésével hamar kiderült, hogy a különböző versenyekre, különböző előírásokat kell alkalmazni. A FIA megalakulása után egyre nyilvánvalóbb szabályrendszereket fektettek le. 1900 és 1905 között Európa legjelentősebb sorozata a Gordon-Bennett kupa volt, ezen országos csapatok vettek részt.