AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Legendás autóversenyek – 24 órás autóverseny Le Mans-ban

Évente 260 ezer nézőt várnak a rangos technikai sporteseményre, a Le Mans-i 24 órás autóversenyre, mely a legőrültebb, leghíresebb ilyen jellegű megmérettetés a világon. Az erőpróbán megfordultak már a legrangosabb pilóták és autómárkák is.

 

Már lassan 100 éve szórakoztatja a sebesség megszállottjait

 

A Le Mans-i 24 órás autóverseny egyike a világ legrégebbi viadalainak, amit 1923 óta rendeznek meg a francia város közelében fekvő sarthe-i versenypályán. Az eredetileg sorozatgyártású autók megbízhatóságának és gazdaságosságának tesztelésére szolgáló futamot a mai napig megrendezik, minden évben az európai nyár derekán, június elején. A mezőny kora délután rajtol el, és másnap kora délután ér célba. A 24 óra alatt közel 5000 kilométert tesznek meg a versenyzők. A megmérettetésen maximálisan 55 csapat indulhat.

A legendás Le Mans 24 órás versenyei

Lebonyolítás és rekord

 

A lebonyolítás eltér a Formula–1-étől, de minden más autóversenyétől is. Két szabadedzést rendeznek, az elsőt szerdán, a másodikat csütörtök délután. Csütörtökön este rendeznek egy esti időmérőt, pénteken délután egy nappalit. Az eredményeket összesítik, a végén minden csapat a saját legjobb idejével szerzi meg a rajthelyét. A versenyek kezdeti időszakában nem született szabály arról, hogy egy autót hány pilóta vezethet. Általában két versenyzővel indultak, de némelyik csapat egyetlen vezetővel teljesítette a távot, hogy ezzel is időt takarítsanak meg. Ezt a gyakorlatot később betiltották. A Circuit de la Sarthe aszfaltcsíkján Neel Jani tartotta a körrekordot: a svájci pilóta 2015-ben Porschéval 3:16.887 alatt ért körbe.  Ehhez képest a tavalyi Le Mans időmérőjén Kamui Kobajasi 3:14.791-es legjobb köridőt produkált, vagyis 2,096 másodpercet javított a korábbi körrekordon. A volt F1-es japán versenyző egy piros zászlós periódus után, forgalomtól nem zavartatva teljesített ilyen kiválóan.