AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Lefagyott reggelre a kocsi? Mutatjuk, mit kell csinálni!

Jég borítja az ablakot? Szétfagyott a zár? Nem nyílik az ajtó? Télen több időt kell szánni a reggeli indulásra, ha az autót választjuk. Nem árt néhány apró trükkel is tisztában lenni. Ebben segítünk.

 

Érdemes kicsivel korábban kelni 

 

Nagyon nem kell meglepődni azon, ha az utcán parkolunk, hogy reggelre úgy néz ki a kocsink, mint egy jégkocka. Ugyanis tél van, mikor fagyjon le az autó, ha nem ilyenkor, nem igaz? Akad azonban néhány trükk, ami segíthet elkerülni a bosszankodást. 

 

Érdemes például kicsivel korábban kelni, és kicsivel korábban menni a kocsihoz: a jeges ablakok lekaparása, a kocsi befűtése, vagy éppen hóból való kiásása igénybe vehet néhány percet. Ha ezt nem szánjuk rá, elkésünk a munkából, ráadásul a rohanásból nagyobb baj is lehet. Fontos: befagyott ablakokkal, vagyis ha nem lát ki rendesen a kocsiból, ne induljon el! Emellett az is hasznos, ha hagyunk egy percet a motornak és az olajnak, hogy elérje az üzemi hőmérsékletet.

 

Nem ritka, hogy befagy a zár, ezen a jégoldó spray viszont gyorsan segít – már ha nálunk van. Ha a kocsi kesztyűtartójában tároljuk, akkor sokra nem megyünk vele, ugyanis ahhoz, hogy megkaparintsuk a csodaszert, éppen annak segítségére lenne szükség. Ha így jártunk, akkor se kezdjük el rángatni az ajtót – csak letépjük ezzel a módszerrel a kilincset, és sérülnek a gumialkatrészek is. Sokan arra esküsznek, hogy meleg vizet kell ráönteni a befagyott területre, ám ennek a módszernek kétes a megítélése: a hőmérsékletkülönbség miatt akár az ablak is megrepedhet.

 

Befagyott autó

 

Öngyújtó, hajszárító

 

Gyakori tanács, hogy melegítsük fel öngyújtóval a slusszkulcs fém részét, és úgy próbáljuk bedugni a befagyott zárba. Ez persze nem a szupermodern autókra lett kitalálva, de régebbi modelleknél megoldást jelenthet. Ha ezzel a módszerrel sikerült bedugni a kulcsot, akkor se egyből fordítsuk el: várjuk meg, míg kiolvad a zárszerkezet, utána próbálkozzunk. 

 

A zár már működik, mégsem nyílik az ajtó? Óvatosan próbáljuk meg befelé és kifelé is megmozgatni, fellazítva a fagyást. A jégoldó spray itt is megoldást jelenthet, de továbbra is csak akkor, ha nem az autóban tároljuk. Ha viszont így jártunk, de találunk a táskánk mélyén kézfertőtlenítő folyadékot, az is alkalmas lehet a feladatra – ahogyan más, alkoholtartalmú készítmény szintén segíthet.

 

Lehet hajszárítóval is megpróbálni az olvasztást, de ha az utcán állunk, ez talán kevésbé hatékony megoldás. Az udvarra hamarabb ki lehet vinni egy áramforrást. Ha egy ajtó kinyílt, legyen az bármelyik oldalon, elöl vagy hátul, ott már bejutunk a kocsi utasterébe. Indítsuk be a motort, kapcsoljuk be a fűtést, aztán várjunk – a többi fagyási probléma megoldódik majd magától.