AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Koszba nem élmény beülni – de ezen otthon is segíthetünk

Amikor arról beszélünk, mi a legtöbbet nyüstölt része egy autónak, nem a beltér jut eszünkbe, pedig gondolhatnánk ilyenkor a szőnyeg szenvedéseire. Egy üléshuzat is tudna mesélni gyerekes autókban – és a műszerfalra is ráfér olykor a tisztítás. Mit mivel? Ebben adunk tanácsot. 

 

A wunderbaum rövid távú megoldás

 

Ha nincs gyereke és/vagy kutyája, még nem volt igazán sáros az autója sem – kivéve, ha Ön erdész, vadász, mezőőr vagy raliversenyző. A gyerekek ételmaradékok elhelyezésében is nagyon ügyesek – egészen fiatalon is képesek már stabilan beledolgozni a banánt az üléshuzatba. A sáros, esős, havas időszakban azonban akkor is történhetnek csúnya balesetek, ha gyermektelen, és háziállat sem utazik napi rendszerességgel az autóban. Leparkol, és egyenesen pocsolyába lép, bokáig gázol a sárban, rátapad a talpára a mocskos falevél, beviszi a kavicsot, forgácsot, sót. Arról nem is beszélve, amikor italt, ételt önt szét véletlenül valaki, és az odaszárad az üléshuzatra az út végére. Az autó egy idő után nem csak koszos, hanem büdös is, és a wunderbaum csak rövid távú megoldás. Vannak olyan autómosók, ahol az autó belsejét is kitisztíttathatjuk, de jó, ha van kéznél olyan tisztítószer, amivel mi is rendbe tudjuk hozni. Nagyrészt műanyag és textil – ritkábban bőr - felületekről beszélünk, hiszen a leborítható részek az üléshuzat, szőnyeg, kárpit.

 

Autó takarítás

 

A szőnyegre jut a legtöbb mocsok

 

Tisztítószereket lehet már spray vagy hab formájában is kapni: a gyártók azt ígérik, ezek úgy viszik le a szennyeződéseket, beleértve a zsíros foltokat is, hogy közben nem nedvesedik át az ülés. Ami nem hátrány, főleg a hideg, nedves időben, mert nem csak akkor válhat szükségessé a takarítás, amikor aznap már nem használjuk a kocsit. Kárpit- vagy üléstisztító néven kell ezeket a szereket keresnünk, a leírások alapján mindegyik jó ezekre a textil felületekre. A szőnyegekre jut a legtöbb mocsok a cipőtalpról, ehhez is árulnak külön tisztítószert, de ha nem annyira szennyezett, a sima kárpittisztító is megfelel. A bőr kárpitokhoz speciális bőrtisztítót érdemes használni, amely a bőr olajtartalmát is visszaállítja, így az nem repedezik be. A műszerfal tisztításához különféle sprayk, tisztítóhabok, kendők kaphatóak az üzletekben, webshopokban – volt ahol még balzsamot is láttunk. Jó a műanyag felületekre a beltéri sampon is, amit más néven univerzális tisztítószerként találunk meg – ezzel textilt, műanyagot és üvegfelületeket egyaránt takaríthatunk. Ne feledkezzünk meg a kormány, a biztonsági övek megtisztításáról sem – aztán már csak egy alapos porszívózás van hátra.