AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Korrektorok az autónak – karceltávolítás házilag

A mindennapi közlekedésben érheti sérülés az autót, és sajnos pihenés közben is, amikor az utcán parkolunk. Ha a karcolás nem mély, nem muszáj karosszérialakatoshoz fordulnunk. Boldogulunk vele házilag. 

 

Nem kiált lakatosért

 

A mély vágással a plasztikai sebésznek is nehezebb a dolga, ha el akarja tüntetni, mintha csak egy halovány vonal marad sebhelyként, de zavar. Ugyanez a helyzet az autón ejtett karcolásokkal. A mindennapi közlekedésben is előfordulhat számos olyan helyzet, hogy sérülhet a fényezés, a szép szín. Kulcscsomóval, szöggel saját gyermekeink is művészi mintákat tudnak varázsolni a sok pénzért festetett autóra – de ez néha buliból hazafelé is eszükbe jut az embereknek. Utcán parkoló autónál értelemszerűen nagyobb a sérülés kockázata. Nekimegy a biciklis, rászakad a faág, akár az is előfordulhat, hogy kiszúrják a kerekét, szétcsapnak rajta egy üveget. Amíg azonban a seb csak „felületi”, otthon is boldogulhatunk vele. A szervizekben, webáruházakban kaphatóak olyan karceltávolító eszközök, amelyekkel eltüntethetjük a karcolásokat, kisebb hibákat. Szétnézve a webáruházak kínálatában, azt tapasztaltuk, lehet kapni gél, paszta, stift és filc/toll formájában is – kinek mi áll jobban kézre. A legtöbb fajta univerzális, bármilyen színű autóhoz használható. A karcmentesítés után sokszor nem árt, ha felviszünk egy-két réteg javítófestéket is – különösen, ha mélyebb a sérülés, de még nem kiált lakatosért.

 

Karceltávolítás házilag

 

Gittet is bevethetünk

 

Karceltávolítót kitaláltak egyébként mindenféle felületre, többek között fára, plexire, műanyagra is. Ezt azért is említettük meg, mert beltéren is történhetnek balesetek, karcolódhatnak meg például a kemény műanyag részek. A karosszéria kapcsán egyébként akkor a legkönnyebb a dolgunk, ha csak a lakkozás karcolódott meg – a metálfényű autókon jellemzően van lakkréteg. Angol nyelvű videón láttuk a trükköt, amely köztes méretű karcolásoknál működhet: első lépésként alaposan le kell tisztítanunk a sérülés környékét. Utána óvatosan bele kell dolgozni a mélyedésbe egy kis gittet, hagyni megszáradni, majd letakarítani a környékéről a maradványokat. Óvatosan, nehogy a gitt kijöjjön a sérülésből, amelyet kitölt – ha megszáradt, jöhet rá a javítófesték, és jó eséllyel senki sem veszi észre, mi éktelenkedett korábban a karosszérián. Az autós blogokon találni még házilagos trükköket – olyat is láttunk, hogy valaki zsebhegesztővel „gyógyította” a karcolást a kemény műanyagon az autó belterében –, de van az a mélység, amellyel semmiféle trükk nem bír el, és nem fedi el javítófesték. Ekkor keressük fel a karosszérialakatost, megoldja.