AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A kormányoszlop nyomában

Senki nem született autószerelőnek, így nem várható el, hogy járművünk minden problémáját azonnal felismerjük és orvosoljuk. Mindenesetre, íme néhány eset a kormányoszlop nem megfelelő működésével kapcsolatban.

 

Amikor rögtön a kormányoszlopra gondolunk

 

Gyakori helyzet, amikor a kerék kicsit remeg, minden olyan alkalommal, amikor az autó gyorsulni kezd vagy hosszabb ideig állandó sebességgel megy. Számos oka lehet annak, hogy remegni kezd az autó kormánykereke. Viszont ha sima, egyenes, akadálymentes úton haladunk és még így is nehéz megtartani az autót, valószínű, hogy komolyabb ok áll a háttérben. Ilyen esetben lehetséges, hogy a kerék szerelvény nincs kiegyensúlyozva. A laza csavarok szintén okozhatnak hasonló jeleket. A rosszul megszorított csavarok és a keréktárcsák veszélyesek lehetnek. A sérült féktárcsák szintén a kormány remegését idézhetik elő. A nem megfelelően karbantartott kerékabroncsok is hasonló problémát tudnak okozni. Amikor zöttyenésnél furcsa hangot hallunk. Ez ugyebár sosem jelent valami jó dolgot. Le kell ellenőrizni, hogy a kormányművel van-e probléma. Ezen kívül ezt a gondot okozhatják akár a csapágyak is. Ha idővel elhasználódnak a csapágyak, akkor adhatnak ki fura hangokat. A gömbcsuklók szintén elkophatnak. Ezen alkatrészek azonnali cserére szorulnak, a biztonságos vezetés érdekében. Jó lenne leellenőriztetni a járművünk felfüggesztését. A kopogó hangok okozója ez is lehet.

Az autó kormányzása

Kormányoszlop tengely meghibásodása

 

Veszélyes, ha meghibásodik az autónkban az a szerkezet, ami azért felelős, hogy minél kormányozhatóbb legyen a jármű. Ha a kormány nem akar engedelmeskedni, akkor bizony nagy veszélynek vagyunk kitéve. Szerencsére hasonló eset elég ritkán fordul elő. Nagyrészt összeszerelési hibákból adódik vagy balesetben sérül meg a kormányoszlop tengely. Ezt a gondot nem okozhatják kiöregedett alkatrészek vagy kopások. A nem megfelelően karbantartott utak, fekvőrendőrök szintén összerázhatják az autó kormányműjének alkatrészeit. Akármilyen hasonló gond is van, fontos szakértőhöz vinni a kocsit. Lényeges, hogy akármennyire is úgy hisszük, hogy értünk az autókhoz, fontos szem előtt tartani azt a tényt, hogy mi sem érthetünk mindenhez. Olykor jobb megoldás, ha elvisszük egy autószerelő szakemberhez és rábízzuk járművünket. Biztonságosabb és ez által nyugodtabbak lehetünk bármilyen utazáskor.