AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kocsimosás? Ez a különbség az önkiszolgáló, a kefés és az autókozmetika között

Egyrészt állapot megőrzési, másrészt esztétikai okokból is ajánlott tiszta autóval belemenni a tavaszba és a nyárba. A kocsi külső és belső tisztításának rengeteg lehetséges megoldása létezik. Ezek technikában és árban különböznek – mi most a három legnépszerűbb módszert, az önkiszolgáló és a kefés autómosót, valamint az autókozmetikát mutatjuk be.

A leggyorsabb megoldás

 

A lehetőségek közül a leggyorsabban az önkiszolgáló autómosóban végzünk, persze csak akkor, ha nem áll előtte „kilométeres” sor. Beállunk az erre a célra kialakított helyre, bedobunk némi aprót a gépbe, és már kezdhetjük is a gőzborotva, esetleg az autómosó kefe használatát. Ha már rutinosak vagyunk, nem okoz nehézséget a folyamat, az első alkalmaknál azonban érdemes elolvasni a gép néhány soros leírását – tele lesz jó tanáccsal arra vonatkozóan, melyik programot milyen szennyeződés esetén kell erőltetni. A legnépszerűbb verzió, hogy végzünk egy előmosást, fellazítva a koszt, majd jöhet a vegyszerezés, a magasnyomású mosás, a végén pedig az öblítés és a konzerválás. Ez adja a tökéletes végeredményt, de ha csak „lecsapatni” szeretnénk a kocsit, elég egy vegyszerezés és egy öblítés. Az ár? Elvileg ez a legolcsóbb, de ha valaki lassan csinálja, azért ez a gép is „megeszi” az ember apróját.

 

Autó a mosóban

 

Ki sem kell szállni

 

A kefés autómosó a kényelmes emberek helye, hiszen ki sem kell szállni a kocsiból ahhoz, hogy tisztává varázsoljuk. Sorba állunk, a lehúzott ablakon át fizetünk, besorolunk a gépnél kialakított vályúba, onnantól pedig csak várnunk kell, és belülről végignézni a folyamatot. Fontos: soha ne szálljunk ki mosatás közben a kocsiból! Ha nem érti, miért ne, a YouTube-on megnézhető, hogyan jár pórul, aki nem tartja be ezt az előírást. Időben is gyors a folyamat, maximum öt perc egy átlagos mosás. Persze itt is létezik többféle program, ráadásul a legolcsóbb és a legdrágább között két és félszeres is lehet a szorzó. Érdemes kísérletezgetni, mert sokszor a költségtakarékosabb programok is szép végeredményt adnak. Sokan félnek ettől a verziótól egy városi legenda miatt, miszerint a kefe szálai megsértik az autó fényezését. Biztosan van ennek alapja, járt már pórul így autótulajdonos, de a bejáratott, népszerű mosóknál ügyelnek arra, hogy kicseréljék az elhasználódott alkotóelemeket.

 

Amikor a csúcsminőség a cél

 

Ha egyszerre szeretnénk külső és belső takarítást, egyben újszerű állapotba akarjuk hozni a szeretett autónkat, akkor az autókozmetika a tökéletes megoldás. Persze ennek megvannak a hátrányai: borsos ára lehet egy prémiumszolgáltatásnak, és nem is egyszerű bejutni egy minőségi helyre. Hogy ez kinek éri meg? Évente egyszer minden személygépkocsira ráfér egy teljes tisztítás, ráadásul ilyenkor a tulajdonos is kap némi pluszt: olyan érzés lesz beszállni az autóba, mintha az most jött volna ki a szalonból.