AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Klímatisztítás autóban: szakember vs. csináld magad megoldás

A légúti megbetegedések elkerülése miatt a klímatisztítás az autóban is fontos. Erre több módszer létezik, de alapvetően azt kell eldöntenünk: kikérjük egy szakember segítségét, vagy nekiesünk a feladatnak otthon?

 

Vannak jelek, amikre oda kell figyelni

 

Egy ház vagy lakás esetében már egyértelmű, hogy használat előtt, évente egyszer érdemes végigcsinálni a klímatisztítás folyamatát, amelyre vannak házi praktikák és szakemberek által nyújtott szolgáltatások. Ennek lényege a megtelepedő gombák, baktériumok, kórokozók elpusztítása, valamint a saját magunknak és családunknak okozott betegségek és kellemetlenségek megelőzése. Mivel a klíma autóalkatrész hasonló elven működik, hasonló problémák is jelentkezhetnek benne, ezért ajánlott itt is elvégezni a folyamatot. Ez akkor is fontos, ha a klímaszűrőt rendszeresen cseréljük, a kórokozók ugyanis nem csak ott telepedhetnek meg. Vannak jelek, amikre oda kell figyelni. Ha például a klíma bekapcsolásakor kellemetlen szagot érzünk a kocsiban, biztosak lehetünk benne, hogy az ártalmas az egészségünkre. A légutakat érintő betegségek, például torokfájás, orrdugulás esetén is érdemes átgondolni, nem okozhatja-e az autó klímája a tüneteket, de allergiához és asztmához is vezethet a koszos berendezésből érkező levegő beszippantása.

 

Autóklíma

 

Hab vagy spray – mindkettő jó megoldás lehet

 

A tisztításra alapvetően két módszer létezik: kérhetünk segítséget szakembertől, vagy megpróbálhatjuk házilag, otthon elvégezni. Mindkét eset végeredménye lehet a tökéletesen tiszta alkatrész, de előbbinél olyan szerelőt kell választani, aki megbízható, utóbbinál pedig követni kell a szigorú előírásokat, hiszen általában vegyszerekkel kell dolgozni. Azért csak általában, mert létezik vegyszer nélküli technika is: ózonos tisztításnál például egy úgynevezett ózongenerátort alkalmaznak. Ha a szakembert választjuk, az anyagköltségen felül elkérhet néhány ezer forintot munkadíjként, de a megnyugtató végeredmény talán megér ennyit. Otthoni megoldáshoz léteznek tisztítóhabok, amelyek előnye az alaposság: a hab minden zegzugba beférkőzik, és eltűnteti a kórokozókat. Van, aki a klímatisztító spray-re esküszik: ilyenkor minden ablakot fel kell húzni, keringetésre állítva bekapcsolni a klímát, és várni, amíg a spray-ben található szer az autó légterébe kerül, átjárja a rendszert. A folyamat előtt hagyjuk el az autót, majd ha lezárult, alaposan szellőztessünk ki. Ha magunk szeretnénk elvégezni ezt a feladatot, figyeljünk arra, hogy a tisztításkor használt anyagokkal ne tegyünk kárt az autó elektronikájában: sűrű hiba, hogy a túl sok vegyszer olyan helyekre jut el, ahol a folyadék több kárt okoz, mint hasznot.