AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A klíma alkatrészeinek legjellemzőbb hibái

Mivel hamarosan visszavonhatatlanul itt a jó idő, hamarosan minden bizonnyal használnod kell a légkondicionálódat. Fontos tudni, hogy mely alkatrészek hogyan hibásodhatnak meg, mert ha tisztában vagy ezekkel, könnyeben óvhatod meg kocsidat a jelentősebb problémáktól. 

Mitől hibásodik meg a légkondid?

 

A klíma nem csak arra jó, hogy lehűtse a levegőt az utastérben, tisztítja és keringteti is azt. A berendezést motor hajtja, éppen ezért az őt érintő rezgések is káros hatással lehetnek rá. A hőmérséklet változásai szintén befolyással lehetnek a működésére. A legáltalánosabb hibája még sem a kopása, hanem a szennyezettség. Ha a hűtő szennyezett, az túlmelegedéshez vezethet, ez pedig növeli a rendszer nyomását. Így nem tud hatékonyan működni, a levegőt nem hűti le megfelelően. Ha ezt tapasztalatod, azonnal meg kell tisztítani a berendezést. Ha kellemetlen szagot érzel az utastérben, akkor minden bizonnyal a pollenszűrő tömődött el. Ez nem gond, mert kopó alkatrész, de éppen ezért rendszeresen kellene cserélni. Ezt maximum 20 ezer kilométerenként cserélned kell, de sokan ennél gyakrabban is megteszik, 10-15 ezer megtett kilométer után. Van, aki megtett úttól függetlenül évente kéri meg erre a szervizét. Jellemző hiba a hűtőfolyadék szivárgása, ilyenkor a rendszer belül sérült meg. A hibát úgy veheted észre, ha nem működik rendesen a klímád, vagy akkor, ha más alkatrészeken olajfoltok keletkeznek. A sérülés oka jellemzően egy koccanás, vagy más erőbehatás. Ritkábban előfordulhat az is, hogy a tömítő alkatrészek elöregedése vezet el idáig. Cseréltess alkatrészt és töltsd fel újra hűtőfolyadékkal a tartályt.

 

Autóklíma

 

Expanziós szelep és párologtató

 

Ritkábban, de előfordulhat, hogy az expanziós szelep nem működik egyenletesen. Figyelni kell, mert nagy gondot is okozhat: akár a párologtató tömlőinek a megfagyásával is járhat. Az alkatrész hibája jellemzően szintén mechanikus sérülés eredménye lehet, de megesik, hogy rossz beállítás vagy szennyeződés következménye. A legtöbb esetben a javítás kizárt, csak a csere jöhet szóba. Előfordul, hogy kisebb sebességnél nem tudod be-vagy kikapcsolni a klímát? Nagy valószínűséggel a klímahűtőddel lehet gond, ami abból ered, hogy elszennyeződött a tömlője. Azonnali tisztításra vagy cserére szorul. Viszonylag ritkán fordul elő, hogy meghibásodjon a párologtató, viszont annál nagyobb galibát tud okozni. Az utastérben víz jelenhet még, mellé pedig kellemetlen szag áraszthatja el az autót. Ilyenkor legtöbbször a nedvességelvezető-cső a hibás. Általában megoldja a gondot ennek a kitisztítása. Ha viszont elrozsdásodott, akkor cseréltetned kell az alkatrészt.

 

Cikkünkben igyekeztünk utalni rá, hogy a légkondicionáló berendezésedet mindig szakember javíttasd meg. Ez egy külön szakma, amihez neked nem kell ennyire értened. Elég, ha felismered a hibát, és a szerviz felé veszed az irányt.