AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kitalálja, melyik két autómárka hasít Romániában és Csehországban?

Romániában a Ford amerikai gyártó, Csehországban a német Volkswagen konszernhez tartozó Skoda dönt rekordokat: előbbi 130 ezer járművet adhat el idén, utóbbi a következő két évben tizenkilenc új modellt vezet be.

 

Micsoda január: 213 százalékos növekedés

 

A Ford várhatóan az idén gyártja a legtöbb járművet Romániában. Az amerikai cég tíz éve nyitott üzemet keleti szomszédunknál, akkor vásárolták meg a craiovai üzemet, ahol elkezdődött a 675 millió euróra tervezett beruházás – ennek értéke ma már meghaladta az 1,2 milliárdot. Idén kezdték el gyártani az EcoSport hobbiterepjárót, ettől az új modelltől remélik a legnagyobb volumenű éves gyártást. Korábban a Transit Connect haszongépjárművet, majd a B-Max modellt gyártották, utóbbinak nem volt sikere, tavaly le is állították. A Ford Románia az idei első negyedévben 36 313 járművet gyártott, ami 135 százalékos növekedés az előző év ugyanezen időszakához képest. Amennyiben tartják ezt az ütemet, az éves eredmény elérheti a 130 ezer járművet, amely értéke kétmilliárd euró. A Ford 4492 embert foglalkoztat Romániában.

A Ford romániai gyára

Tizenkilenc új modellt két év alatt

 

Csehországban szintén rekordszámú, 1,2 millió személygépkocsit adott el tavaly a legnagyobb cseh autógyár, a német Volkswagenhez tartozó Skoda Auto. Éves szinten ez 6,6 százalékos növekedés. A Skoda adózás utáni nyeresége éves szinten 26,5 százalékkal nőtt, 31,8 milliárd koronára emelkedett. A személygépkocsik eladásából 343 milliárd korona került a Skoda kasszájába, a Volkswagen konszernen belüli autókomponensek eladásából származó bevétele 34 milliárd koronát tett ki. Tavaly a beruházások értéke 18,9 milliárd koronára emelkedett, a legtöbb pénzt a Skoda az új modellek és a motorok kifejlesztésébe fektette be. A következő két évben a Skoda tizenkilenc új modellt, illetve a már piacon lévő modellek új változatait vezeti be, míg 2025-ig tíz elektromos modellt is kínálni fognak a vevőknek.