AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kiszámolták, mi lesz Elon Musk űrben keringő Teslájával

A Space X februárban bocsátotta fel új óriásűrhajóját, a Falcon Heavyt, a rakományban pedig volt egy piros Tesla Roadster, reklámozva az amerikai üzletember, Elon Musk vállalatait. Kanadai és cseh kutatók kiszámolták, mi történik majd a világűrben keringő kocsival.

 

A Tesla a Nap körül elliptikus pályára állt

 

Valószínű, hogy több tízmillió éven át az űrben marad Elon Musk amerikai üzletember sportautója, mielőtt rázuhan a Földre vagy a Vénuszra, ezt kanadai és cseh kutatók számították ki. A Space X vállalat február 7-én bocsátotta fel új óriásűrhajóját, a Falcon Heavyt, amelynek utolsó fokozata felvitte az űrbe hasznos rakományát, egy piros Tesla Roadstert, bizonyítva a rakétakísérlet sikerét és reklámozva Musk vállalatait. A kutatók úgy kalkuláltak, hogy az üzletember régi piros kocsija a vezetőülésbe kötött, űrruhás bábuval együtt 6 százalék eséllyel ütközik a Földnek, 2,5 százalékos eséllyel a Vénusznak a következő évmilliók során. A számítógépes szimulációk alapján kicsi a valószínűsége, hogy a Nappal ütközik, a Marssal való találkozásnak pedig szinte semmi. A kocsi a Nap körül elliptikus pályára állt, a csillagtól nagyjából akkora távolságra, mint a Mars.

Az űrben levegő tesla

30 évente közelíti meg a Földet

 

A kutatócsoport 240-szer futtatta le a szimulációt, hogy lássák a kocsi pályájának alakulását a következő 3,5 millió évben. Két lehetőség volt: vagy marad a Naprendszer belső bolygóövében, ahol a Föld is kering, vagy továbbszáguld a külső aszteroidavidékre, a Kuiper-övbe. A kocsi pályáját mind a rövid, mind a hosszú időtávokat vizsgálva a Földdel való találkozások uralják, idővel azonban gyakoribbá válik, hogy a Vénuszhoz kerül közel. Ha visszazuhanna a Földre, valószínűleg tökéletesen elégne, bár egy kis része elérheti a talajt. Külseje megváltozhat, mivel sok apró mikrometeorit tapadhat hozzá. A kutatók szerint a Tesla nagyjából 30 évente közelíti meg a Földet, és 2091-ben halad majd el olyan közel, mint a Föld és a Hold távolsága.