AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ki emlékszik még az első crossoverre?

Több mint egy évtizede történt, hogy a Nissan szeretett volna európaibb kocsit varázsolni az Almerából, ehelyett azonban megalkotta a Qashqai-t, amelyből aztán 1,24 millió darabot adtak el, és amelyet az crossover szegmens előhírnökének tartanak.

 

Új Almerát akartak, Qashqai lett belőle

Több mint tíz évvel ezelőtt, 2007-ben jelent meg a piacon a Nissan Qashqai, az a modell, amelyet a crossover szegmens előhírnökének, megalkotójának neveznek. Időtlenségét jelzi, hogy azóta is a városi crossoverek egyik kiemelkedő darabja, népszerűsége alig csökkent az évek múlásával. A japán vállalat újítása alaposan a feje tetejére állította az európai piacot, pedig eleinte nem volt garantált, hogy talál majd vevőket egy ilyen típusú modell. A Qashqai gyökerei 1999-ig nyúlnak vissza, ekkor alakult meg a Renault-Nissan Alliance vállalatszövetség, amelynek határozott elvárása volt az európai portfólió teljes átalakítása, kezdve az alapoktól. Ebből az lett, hogy 2002-ben egy huszonöt fős csoport utazott Ázsiába, hogy tisztázza az új Nissan Almera alapvető tulajdonságait. Nos, ez nem jött össze, az új irány, amelyet azonban meghatároztak, messze túlszárnyalta az eredeti elvárásokat.

 

Nissan Qashqai

 

Vitték, mint a cukrot

Hogy mi volt a cél? Olyan autót alkotni, amely eltér az európai formavilágtól, túlhaladja a csapott hátú és szedán megoldásokat. Az első ilyen modell a 2004-es Genfi Autószalonon mutatkozott be, de a sorozatgyártást nem kapkodták el, további két évig tökéletesítették a Qashqai kinézetét kívül és belül egyaránt. A 2006-os Párizsi Autószalonon aztán berobbantak a piacra, a modell pedig leváltotta szegény Almerát a sunderlandi gyártósoron. A hatás nem maradt el: az emberek rajongtak a Qashqai-ért, vitték, mint a cukrot, nem véletlen tehát, hogy a japánok nem álltak meg ennyinél: megérkezett a hétszemélyes változat, a Qashqai+2, amely aztán még további kisebb módosításokat is megélt, ennek ellenére következő generáció nem készült belőle. A Qashqai első generációjából 1,24 millió darabot adtak el.