AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kevesebb a kötelező felszerelés, de rosszul járhatunk

Ma már viszonylag kevés hibát tudunk saját kezűleg orvosolni egy autóban, és a kötelező felszerelés is megcsappant. Ami nem jelenti, hogy a korábban előírt dolgokat nem kell magunkkal hordanunk az autóban – lehet, a hiányáért nem jár büntetés, de azért igen, ha nem használják. 

Csak az elakadásjelző kötelező

 

Ma már szinte mindent elektronika irányít az autóban, a jármű agya, a számítógép segít a diagnosztizálásban, ha valami elromlik. Egy hibakód olvasó jóval többet használ, mint egy tömött szerszámosláda – és a problémák igen kicsi részét tudjuk mi magunk orvosolni az út mentén.  Ennek megfelelően erősen lecsökkent az új autókhoz adott eszközök mennyisége, emelő jár, pár csavarkulcs, ma már inkább a „hobbiszerelőket” érdeklik az autós szerszámok a szakembereken kívül. Régen minden jobb volt, mondhatnánk. Ám félreállna a szánk, ha több dolgot javíthatnánk meg mi magunk, vagy kevesebb lenne a hibalehetőség – cserébe hiányoznának a mai kényelmi és biztonsági felszerelések. Ami viszont ma sem hiányozhat, az az elsősegélydoboz az előírt tartozékokkal, bár övezik tévhitek a dobozt. Kötelező elem csak egy van: az elakadásjelző háromszög, ám jobban járunk, ha magunknál tartunk a személyautóban még néhány dolgot. Ilyen a pótgumi defekt esetére, a bikakábel – az akkumulátornak a kánikula sem nagy öröm -, a vontatókötél, a tartalék izzókészlet és a tűzoltó készülék. Ám ezek hiányáért nem büntet a rendőr.

 

Elakadásjelző háromszög az úton

 

Ha nincs rajtunk a mellény, jön a büntetés

 

A közhiedelemmel ellentétben a mentőláda hiányát már nem szankcionálják, ám ha baleset történik, és a mentőláda hiányában nem tudjuk ellátni a sérültet, az segítségnyújtás elmulasztásának is minősülhet. Ezért két év börtönbüntetés is járhat – ha a sérült meghal, három. Korábban kötelező volt a tartalék izzókészlet is – lehet, hogy már nem az, de ha kiégett izzóval közlekedünk, megbüntethet a rendőr. Az újabb típusú autók jó részénél azonban csak szervizben tudják orvosolni a problémát. Fényvisszaverő mellényt sem kérhetnek számon, de ha lakott területen kívül kiszállunk sötétben az autóból, és nincs rajtunk, máris büntethetnek. Több európai országban viszont akkor is jön a büntetés, ha nincs az autóban. Ugyanez érvényes például a tűzoltó készülékre is – aligha hatja meg a rendőrt, hogy nem az adott ország lakói vagyunk. A pótgumi hiányával meg mi járhatunk nagyon rosszul, mert a defektjavító készlet nem feltétlenül helyettesítheti. Az egyik legelső biztonsági tartozék, a biztonsági öv egy autóból sem hiányozhat ma sem – itt az a kérdés, bekötjük-e. Magyarországon ezt 1976 óta írja elő a KRESZ, de úgy tűnik a statisztikák alapján, hogy még mindig nem volt elég idő megszokni.