AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kereszttartó a stabilitásért

Számos olyan alkatrész található meg az autóban, amelyek funkciójáról az átlagember keveset, vagy egyáltalán nem tud. Ez nem is baj abban az esetben, ha van egy felelős ember, aki menedzselni tudja az autót, valamint intézkedik abban az esetben, amikor az meghibásodik. Azonban, amennyiben nincs ilyen ember, nem árt tudni, hogy melyik összetevő miben játszik szerepet.

 

Mi is a kereszttartó?

 

A fentebb említett dolog több szempontból is fontos, de legfőképpen azért, mert így jobban átlátjuk az autó működését, amelynek következtében egyszerűbbek lesznek az esetleges javítások is. Fontos, hogy ne csak a szerelő, hanem mi magunk is tisztában legyünk a dolgokkal, mert így sokkal könnyebben és egyértelműbben lehet majd orvosolni a problémát. Az egyik leglényegesebb összetevő, amelyről a laikus embernek legtöbbször fogalma sincs, az a kereszttartó (pontosabban a kereszttartók…). Ebből az alkatrészből több is megtalálható az autóban. Kereszttartónak hívunk minden olyan összetevőt, amely összeköti, és ez által stabilizálja a főtartókat. Ezek a szerkezetek még akkor is nagyon hasznosak, amikor a kerekeket lengőkarok tartják, mert még ebben az esetben is a kereszttartó az, amely stabilizálja az egész rendszert. Ezek a szerkezetek általában acélból készülnek, és gumi, valamint fém felfüggesztésekkel vannak az autó többi részéhez csatolva. Ebből persze azt gondolnánk, hogy sosem hibásodnak meg, viszont, mivel nagy nyomás nehezedik rájuk (szó szerint is), viszonylag gyakran lehet számítani az elhasználódásukra.

Az első kereszttartó

 

Hogyha fontossági sorrendet akarnánk állítani, akkor talán az első kereszttartót kellene, hogy kiemeljük. Ez az első lökhárítóhoz tartozik, és lényege, hogy merevítse ezt a rendszert, és elnyelje az ütközési energiát abban az esetben, ha hirtelen ütközést szenvednénk. Ez az összetevő nagyon fontos, mivel a mai autók lökhárítója legtöbbször műanyagból készül, és ezért kevésbé strapabíró. Nagyon sok első kereszttartó kapható, és ahhoz, hogy helyesen válasszunk, szükség van egy olyan ember tanácsára, aki egy kicsit jártas a témában. Amennyiben nem felel meg a gyári fajta, és ki kívánnának cserélni (vagy éppen meghibásodott a másik egy ütközés következtében), akkor ne habozzunk felkeresni egy szervizt. Ennek előnye, az internetes rendeléssel szemben, hogy nemcsak tanácsot kapunk, hanem helyben meg is vehetjük az alkatrészt, sőt, igény szerint be is szerelik nekünk.