AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A keréknyomás ellenőrző szenzor funkciója

Talán még soha nem tette fel magának a kérdést, hogy mi is az a keréknyomás ellenőrző szenzor, de nem is szükséges, hiszen ezek a szenzorok pontosan azt teszik, mint amit a nevük is mutat, nyomon követik a gumiabroncsok nyomását. Mivel azonban ezek a szenzorok vagy érzékelők akkumulátorral működnek, idővel meghibásodnak és cserélni kell őket, vagy tudnunk kell, hogy hogyan kell ezeket az érzékelőket megjavítani, de ha nem szeretné a véletlenre bízni, akkor hiba esetén forduljon egy szerelőhöz vagy egy autószervizhez ahol azonnal munkához tudnak majd állni.

 

Kétféle szenzor létezik: közvetett, illetve közvetlen

 

2007 óta már elvárás, sőt előírás az, hogy minden autóban legyen egy ilyen keréknyomás ellenőrző szenzor. Kétféle ilyen ellenőrző alkatrész létezik, közvetett, illetve közvetlen. A közvetlen gumiabroncs nyomás mérő szenzorok az abroncs külsején vagy belsejében helyezkednek el, és fizikailag képesek mérni a nyomást. Miután ezt megteszik, elküldik az információt a jármű műszerfalához. Az újabb járművek képesek valós időben nyomon követni a gumiabroncsokat vezetés közben vagy akár parkoláskor is. A közvetett szenzorok nem érzékelik a gumiabroncsnyomást, hanem különböző tényezők segítségével következtetik ki a nyomást. A fő tényező a kerekek forgási sebessége, ha a gumiabroncsnak kisebb a nyomása az átmérő is kisebb lesz és emiatt gyorsabban is forog.

Az autó keréknyomás ellenőrzés jelzése

Mit tegyen, ha a szenzor lámpája világít

                                                                                           

Mindegy, hogy az ön autójában éppen milyen típusú szenzor van, közvetett vagy közvetlen, amikor a szenzor figyelmeztető lámpája kigyullad a műszerfalon, akkor azt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Nagyon fontos, ráadásul emellett olcsó is megoldani a problémát. Ezzel viszont nemcsak több ezer forintot spórol, hanem az üzemanyaggal is, hiszen ha nincs rendben a kerék nyomása, akkor növekszik az üzemanyag fogyasztás is, és a járművet is sokkal nehezebb lesz irányítani, tehát a biztonság szempontjából is nagyon fontos, hogy a nyomás mérő szenzor mindig hibátlan legyen. A gumiabroncs meghibásodásának a legfőbb oka az, hogy nincs elég nyomás a kerekekben, így a szenzorok működésképessége növeli a gumiabroncs élettartamát. Fontos tehát, hogy a szenzorra mindig odafigyeljen, és ha ég a lámpája, akkor nézesse meg azt egy szerelővel, vagy akár saját maga is megoldhatja a problémát, ha ért az autószereléshez, és ha ismeri a javítás lépéseit.