AUTÓTÍPUS KERESÉS

Kovács Autó

Katalizátor, részecskeszűrő tisztítás Szegeden, Csongrád megyében

Katalizátor és részecskeszűrő tisztítás az autószerelés egy sajátos műfaja. Igazából nem hibát hárítunk el, hanem regeneráljuk az autó környezetvédelmi és kipufogó rendszerét. És persze a teljesítményt, a megbízhatóságot, élettartamot is növeljük vele.

A részecskeszűrő a korszerű dízelek szériatartozéka

Az euro5-ös dízelek alacsony károsanyag-kibocsátási normája, vagy más szóval emissziónormája csak részecskeszűrő alkalmazásával teljesíthető. Ez 2009 óta kötelező szériatartozék, de jó néhány márka már korábban, illetve az euro4-es motorokhoz is használta. A jó öreg katalizátor meg a lambda szonda meg már olyan régi ismerős, hogy az a csoda, ha nincs az autónkban. De ezek is szennyeződnek, öregszenek, elhasználódnak.

Az igazán jó német, japán és francia dízelek részecskeszűrőit a gyár valahol a 160 ezer kilométer után rendeli cserélni, és ez bizony nem olcsó dolog. Ráadásul mindez nem jelenti azt, hogy addig semmi dolgunk a részecskefilterrel.

Már úgy 60 ezer kilométer után nagyon oda kell rá figyelni. Cserélni kell az üzemanyag mikroszűrőjét, de ha ezt elmulasztottuk, elfelejtettük, ha valamilyen módion nem a legkitűnőbb üzemanyag került a tankba, ha sokat autózunk városban, dugóban, ami nem álma a dízelmotoroknak, szóval nagyon sok esetben az átlagosnál hamarabb szennyeződik a részecskeszűrőnk.

Autóüveg javítás és csere csongrád megyébenKovács Autó Bosch Car Service
Szeged, Kossuth Lajos sugárút 85.
Tel.: +3620/557-0325, vagy +3662/554-013
E-mail: szerviz@kovacsauto.hu

Autószerviz nyitvatartás
Hétfő-Csütörtök: 08:00-17:00
Péntek: 08:00-16:00

Katalizátor, részecskeszűrő tisztításhoz időpontra vagy árajánlatra van szüksége? Töltse ki a szerviz időpont / árajánlatot kérek űrlapunkat.

Egy darabig az autó maga gondoskodik a regenerálásáról, elindul a részecskeszűrő tisztítás program.

Ezt csak a magas kategóriás autók jelzik a műszerfaluk kijelzőjén. Pedig nem haszontalan, mert ilyenkor nem célszerű leállítani az autót, hagyni kell végigfutni a folyamatot, ellenkező esetben még gyorsabb lesz az elhasználódás, valószínűbb az eltömődés. Szerencsére ilyenkor többnyire a kipufogórendszer és a katalizátor is regenerál. Régebben, az akkori kocsiknál ugye időnként nem ártott „kiégetni” a kipufogót, megszabadítani salaktól, koromtól, lerakódástól. A mostani rendszer ezt nem viselné el. De a beépített „tisztító-égető” berendezés a katalizátor megkímélésével végzi el ezt a műveltet. Ilyenkor a kipufogóból gőzszerű, fehér, sajátos szagú füst távozik, durva esetben olyan, mint ha „megfőtt” volna a motor. Ha sűrű forgalomban jön rá a kocsinkra a regenerálódhatnék, még azt is megélhetjük, hogy az autóstársaink mutogatnak, megpróbálnak figyelmeztetni. Barátságosan intsünk vissza, de ne állítsuk le a motort amíg újra nem szép tiszta a kipufogógáz.

Tisztítás szervizben

Persze ez már figyelmeztetés. Ne hagyjuk a kocsink rendszerét erőlködni, forduljunk a szervizhez, kérjünk egy diagnosztikát, majd tisztíttassuk ki a részecskeszűrőt és a katalizátort. Az ottani profi munkához kell 24 óra, szóval ne számítsunk arra, hogy azonnal vihetjük az autót. A Kovács Autó legendásan precíz karbantartó tevékenysége jó hírének megóvása érdekében figyelmeztetni fogjuk a megrendeléskor: itt nem a jó munkához, a vegyi folyamatok teljes lefutásához van szükség a több időre. Persze némi mechanikai munka is van: a szűrőt, a katalizátort ki kell szabadítani, majd a „kezelés” után vissza kell szerelni.

Ajánlatos ilyenkor teli tankkal hozni az autót, ugyanis még az üzemanyagba is beletöltünk egy adalékot, amely fokozza, mintegy megerősíti a részecskeszűrő és a katalizátor tisztításának eredményét. A két munkát célszerű egyidejűleg elvégeztetni. Különösen aktuális műszaki vizsga előtt, ha az ellenőrző mérés nem mutatott tökéletes értékeket. Egy katalizátor- és részecskeszűrő tisztítás után nem kell aggódnunk az eredmény miatt.

Ez a megoldás jóval olcsóbb, mint a csere

Egy jobb szerviz 20 ezer kilométer vagy ha kevesebbet megy az autó, egy év garanciát ad. És amint ez lejár, érdemes, sőt, melegen ajánlott a részecskeszűrő és a katalizátor újbóli doktorozása, így az élettartamuk évekkel meghosszabbítható. De egyszer eljön az idő, amikor menthetetlenül cserélni kell őket.

 

Walker kipufogó alkatrészek Kedvezményes áron!