AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Jelzőfények, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagynunk

Aki gépjármű tulajdonos, az biztosan került már olyan helyzetbe, hogy valamilyen összevevőről, vagy kijelzőről nem tudta, hogy micsoda. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy mindegyiknek utánanézünk, és kitapasztaljuk, még mielőtt hosszabb útra indulnánk. A legújabb autóknál nagyon sok olyan jelző van, amelyet csak azok értenek, akik hasonló autóval rendelkeznek, mert a régebbi típusokba még nem építették bele őket.

 

A műszerfal jelzői

 

Amennyiben Ön is ebbe a kategóriába tartozik, mindenképpen érdemes megnéznie a jelzőket még azelőtt, mielőtt elindulna az autóval. Az újabb kocsik műszerfalán a következő jelek találhatók meg: az üzemanyag tanké, a motorolajé, a féké, az akkumulátoré, a stabilitásé, a biztonsági öveké, az ajtóé és a lámpáké. Persze ezek az ikonok nem láthatók mindig, hanem csak akkor gyúlnak fel, amikor már valami probléma adódott. Amikor ez megtörténik, érdemes azonnal lehúzódni az útról, és megnézni, hogy mi is a probléma. Hogyha egy kicsit értünk a dolgokhoz, akkor lehet, hogy magunk is szervizelni tudjuk a dolgokat, viszont, ha nem, akkor érdemes megvárni egy szakértői segítséget (már hogyha tényleg akkora a baj, hogy nem tudunk továbbhajtani az első műhelyig, vagy benzinkútig…).

Az autóban megjelenő hibát jelző fények

Milyen gyorsan cselekedjünk?

 

Mindezekből arra lehet következtetni, hogy nem minden probléma ugyanannyira súlyos, és ezért nem mindegyikük szorul azonnali segítségre. Az igaz, hogy előbb-utóbb kötelező módon helyre kell állítani mindent, amely a jármű gondtalan működését akadályozza, viszont például egy kifogyóban levő ablaktörlő folyadék miatt még nem kell lehúzni és elvontattatni az autót, ha nem tudjuk azt pótolni. Viszont vannak olyan helyzetek, amikor lehetetlen lesz a továbbhaladás egy probléma jelentkezése miatt. Ilyen lehet például az az eset, amikor leáll az akkumulátor. Ebben a helyzetben szükség van külső segítségre is (legalább egy bikázáshoz szükséges kábelre), vagy egy pótakkura. Hogyha nem hagyja figyelmen kívül a jelzőfényeket, akkor sokkal könnyebb lesz majd az utazás, és nem kell attól félnie, hogy váratlan meglepetések érik az autó potenciális meghibásodásaival kapcsolatban. Fontos figyelembe venni ezeket, mert nemcsak a komfortosságunkat, hanem a biztonságunkat is nagyobb szintre emelhetjük velük. Fogadja meg ezt a tanácsot, és hogyha tudja, ossza meg minden autós ismerősével! Fontos, hogy ne csak magára, hanem másra is gondoljon az ilyen helyzetek fennállásakor.