AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Infotainment-rendszerek

Az infotainment az autó azon szoftver- és hardvergyűjteménye, ami működteti a képi- és hangrendszereket. Kezdetben ez még az olyan extrákat jelentett, mint a rádió, ami később kazettáról, CD-ről és egyéb hordozóeszközről is le tudta játszani a zenét.

 

Dinamikus fejlődés

 

Annak érdekében, hogy a vezetőt ne terhelje túl a számos kezelőrendszer használata, egyetlen központi kijelző- és kezelőegységet fejlesztettek ki a mérnökök. Ez az úgynevezett Infotainment-rendszer, amelynek segítségével az autó csaknem összes funkciója intuitív módon használható. Míg a korai rendszereket a műszerfal gombjaival lehetett irányítani, lassanként a gyártók átváltottak az érintőképernyős megoldásra és a hangalapú irányításra. A korszerű autóknál egyre több és újabb kommunikációs eszköz próbál eleget tenni a komfort és a biztonság iránti növekvő igényeknek. A rádió a szériafelszereltség részét képezi, és azt egészíti ki a mobiltelefon, a navigációs rendszer, a televízió vagy a DVD lejátszó.  

Az autóba beépített multimédiás érintőképernyő

Felhasználóbarát megoldások

 

Az idő előrehaladtával egyre kifinomultabbá váltak az infotainment-rendszerek, amiket az autógyártók, beszállítók és szoftverfejlesztők közösen alakítottak. A cél egyértelműen az, hogy minél praktikusabb és biztonságosabb legyen a használatuk. Később néhány gyártó a saját rendszerét kezdte el fejleszteni. Ez azonban nem mindenkinek sikerült tökéletesen, a Ford például abba is hagyta a MyFord Touch fejlesztését a rendszerüket ért kritikák hatására. Feltétlen meg kell említeni a GENIVI Alliance-t, ami egy non-profit szervezet és olyan nevek alapították, mint a BMW, Delphi, General Motors, PSA-csoport. Az alapítás óta 140 tagra hízott a szövetség, amely így egy globális hálózatot nyújt a tagjainak, ennek keretén belül nyílt forráskódú rendszereket hoznak létre.