AUTÓTÍPUS KERESÉS

Kovács Autó

Indítókulcs

Indítókulcs nélkül nem megy. Bárki keserű tapasztalatokat szerezhet erről az alapigazságról az autóknál ma használatos indítókulcs és/vagy immobilizer elvesztésekor, egy sikeres használt autó vásárlása után is.

Használt autó és indítókulcs

Aki használt autót vásárol és boldogan kihajt a kereskedő telepéről, nem azon gondolkodik, hogy az autója második, vagyis tartalék indító kulcsa még mindig ott fityeg a másik mellett, pedig annak otthon lenne a helye, valahol biztonságosan és jól elzárva, hanem élvezi az új járgányt. Hogy ez mekkora hiba, arra csak akkor jön rá, ha – még mielőtt hazaért volna egyáltalán – egy útközben történt váratlan megállás miatt, csak néhány órával később ülne vissza az új szerzeménybe, de erre már nincs mód, mert a két egymás mellett fityegő indítókulcsnak nyoma veszett, nincs sem a kabát, sem a nadrágzsebben. Mindjárt az elején mondjuk: az új autó átvételének pillanatában szakítsuk el egymástól a két indítókulcsot, ha azok egy karikára vannak felfüggesztve.

Mi van, ha mindkét indítókulcs elveszett

Abban az esetben, ha mindkét indítókulcsunk elveszett, először nyilván érdemes megpróbálni megtalálni. Ilyenkor jön rá az ember, hogy egy nap, vagy csak egy délután folyamán is hány helyen képes megfordulni, irodában, hivatalban és bankban, ahol bárhol elveszhettek a kulcsok, annál is inkább, mert a kereséssel járó keserű felismeréssel is meg kell barátkozni: a kabátzsebünk lyukas. Mivel sehol nem került elő, irány a szerviz, ahol csekély 50 ezer forintért azonnal megrendelik az eredetit, a hozzá tartozó immobilizerrrel együtt és hip-hop két hét múlva már meg is van. Az csak hab a tortán, hogy addig sem beleülni, sem a benne maradt papírokat kivenni nem tudjuk, és így átírni sem lehet a járgányt, továbbá 20 ezer forintért trélerrel kell a szervizbe szállítani, hogy ott az immobilizert összehangolhassák az autóval. És így az egész immár 70 ezer forintba fáj, ami különösen akkor esik rosszul, ha magát az autót alig több mint 400 ezer forintért vettük.

 

További kapcsolódó cikkeink használtautó vásárlással és más autós hírekkel kapcsolatosan itt olvasható >>