AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az indítókábeltől a menekítőig – a jó felszerelés kihúz a bajból

Számos oka lehet annak, hogy elakadunk útközben. Ezek nagy részét mi magunk is orvosoljuk, csak egy jó alapfelszerelés kell hozzá. Kell tudni defektet javítani, kijutni a hó csapdájából. Mutatjuk, mi legyen a mentőcsomagban!

 

Az apróbb defektet javíthatjuk helyben

 

Hideg téli időben van, hogy az akkumulátor lemerülése okoz gyakran fejfájást a sofőrnek. Van, hogy el sem jutunk az elakadásig, mert nem tudunk elindulni. Nem engedelmeskedik az akkumulátor? Jó, ha van kéznél indítókábel, ne feledkezzen meg róla! Ugye van akkumulátortöltője is? A hó alatt nem csak a kátyút, a vastag üvegcserepet, százas szöget sem biztos, hogy látni lehet, ugyanez érvényes egy pocsolyára. Az elakadások jó része, meg vagyunk róla győződve, defekt: nem győzzük hangsúlyozni a pótkerék jelentőségét. Gumit cserélni pedig nyilván megtanultunk, és az ehhez szükséges felszerelést állandóan az autóban tartjuk, gondolunk itt a defektelhárító szettre a pótkerék mellett. Defektjavító spray az apróbb sérülések esetén lehet hasznos, mint például a gumiba fúródott idegen tárgy: üveg, éles kavics, szög. Az idegen tárgyat kihúzzuk, a sprayt a sérülésre fújjuk, és az betapasztja a lyukat – úti célunkat még elérjük az így megjavított kerékkel, de utána célszerű cserélni. A kerékcseréhez pedig nélkülözhetetlen az emelő, hacsak nem vagyunk erőemelő bajnokok, mert akkor edzésnek is felfoghatjuk a műveletet. 

 

Jó felszerelés

 

Menekítő és hólapát

 

Hókefe, jégkaparó, jégoldó: ezek is szükségesek a biztonságos téli közlekedéshez. Nem csak az álló autóról kell letakarítani a havat, elkaphat minket útközben hóesés, jöhet kemény fagy. A hókefénél puha műanyag szálas az igazi, ami semmiképpen nem karcolja meg a karosszériát, és a jégkaparó helyett is sokan inkább a jégoldó sprayre esküsznek, hasonló probléma miatt.  Ha nem porhavat takarítunk vele, a hóra fújva fellazítja azt is, így már könnyebb lesöpörni. Vigyünk magunkkal törlőkendőt, jégmentesítőt is! Láttunk már rá csúnya példákat városi közlekedésben: soha ne közlekedjünk hóval fedett, jégborította ablakokkal! Magunkat és másokat is veszélyeztetünk, ha nem látunk ki a járműből. Ha hegyvidéki utakra megyünk, ne csak a hóláncra gondoljunk: jól jöhet a túlélőcsomagba egy menekítő is. Ezt a műanyag lapot az autó kereke alá kell tenni, hogy ne csússzon meg, könnyebben kiszabaduljon a hó fogságából. Hólapát is mindig legyen az autóban, szorult helyzetből mentheti meg magát vele. Ha meg semmi sem segít, ott az elakadásjelző háromszög, a vonóhorog, a fényvisszaverő mellény és a sárga angyal telefonszáma. Mert ugye ezekről sem feledkeztünk meg?