AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Így rögzítsd a csomagokat kint és bent

Nem mindig elég, ha körültekintően pakolunk a csomagtartóba, ha biztosra akarunk menni, akkor rögzítenünk is kell a tárgyakat az autóban. Az utastérbe lehetőleg inkább ne pakoljunk, a tetőn pedig mindig jól jön a jó öreg gumipók, de csak akkor, ha még nem használódott el.

Csomagot a csomagtartóba!

 

Senkinek sem újdonság, mert mindenki számára egyértelmű, hogy az autó tetején szállított tárgyakat stabilan kell rögzíteni. Ha lecsúszik, nem csak tönkremegy, megsérül, összetörik, de még balesetveszélyt is jelentenek. Az már sajnos kevesebbek számára egyértelmű, hogy a kocsi belsejében is kellő alapossággal kell rögzíteni a tárgyakat, leginkább persze azokat, amiket az utastérbe teszünk. Ha a csomagtartóban nem figyeltünk eléggé, akkor maximum összetörnek a sörösüvegek, használhatatlanná válik néhány tárgy, de ezeket általában mind pótolhatók. Nem okoznak helyrehozhatatlan károkat, mindenesetre bosszantó és kellemetlen is összetakarítani a nyomokat. Az utastér egész más terület. Ha itt egy erős fékezés után a tárgyak önálló életre kelnek, akkor komoly sérüléseket tudnak okozni. A legfőbb szabály, alapvetően az lenne, hogy csak embereket szállíts az utastérben, akkor nem lehet gond, ha minden tárgy a csomagtartóba kerül. Nem árt azonban, ha azokat is rögzíted, amik hátra kerülnek. Ha kisebb dolgokról van szó, elég a csomagrögzítő háló, ami azért felel, hogy ne lóduljanak meg a tárgyak, ne csúszkáljanak le és fel.

 

Csomagrögzítés

 

A jó öreg gumipók

 

Sok esetben elég az is, ha körültekintően pakolunk a csomagtartóba és az utastérbe. Nem ördöngösség, csak egy kicsit nagyobb figyelmet igényel a művelet. Ha biztosra akarunk menni, akkor válasszunk egy megbízható csomagrögzítőt, ami gondoskodik arról, hogy a tárgyak ne mozduljanak el. Akinek a családjában, ismeretségi körében volt kocsi a 90-es években, az biztosan emlékszik, hogy legalább négy-öt gumipók biztosan volt a járműben. Sokaknak sajnos még mindig az akkor vásárolt rögzítő vándorol autóról autóra, ami azért nem túl jó ötlet, mert ezek az eszközök ennyi idő alatt elveszítik rugalmasságukat.  Pedig hasznos tárgyról van szó, de fontos lenne, hogy a használója minőségi terméket vásároljon, mert nem megfelelő gumi könnyedén elszakadhat. Mindig olyan gumipókot válasszunk, amin feltüntetik a szakítószilárdságot. A rögzítő használatakor fokozottan figyelj arra, hogy ne feszítsd túl, maximum a másfélszeresére nyújtsd azt, különben megsérül. Így biztosan nem csapódik vissza a kampó, nem szakad el a kötél. A gumipók élettartama maximum három év: ha kint használod, kiteszed a napsütésnek, esőnek, hónak, ennél tovább semmiképp sem bírja biztonságosan. Éppen ezért fontos őket lecserélni, minden bizonnyal a csomagtartód alján heverőket is.