AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Így készítsd fel az autód tavaszra

Ahogy a télre, úgy a tavaszra is fel kell készítened az autódat, ha nem szeretnéd, hogy meglepetés érjen. Nemcsak a nyári gumira gondolunk, a légszűrő, a fékolaj is fontos, de mutatunk még néhány kihagyhatatlan szempontot. 

 

Nyári gumi és fékek

 

A tavasz első napsugarai általában már azt jelzik, hogy tartósan 7 fok alatt jár a hőmérséklet. Nem csak a költöző madarak térnek vissza Afrikából, a nyári gumik is előkerülnek a garázsból. Te se járj el másképp, irány a gumis, vagy ha magadnak csinálod, akkor vedd elő a munkáskesztyűd. De nagyon vigyázz: a profilmélység minimum 1,6 milliméter. Ha pedig elmúlt négy éves a kereked, vegyél helyette újat. Ne feledkezz meg a nyomásról. Ha nincs mérőfelszerelésed, gurulj el a legközelebbi kútra. Ha magadnak is csináltad cserét, akkor érdemes megvizsgáltatnod a futóműveket, főleg akkor, ha télen is sokat használtad a kocsit. A szervizben gyorsan, hatékonyan oldják meg a problémát, az is lehet, hogy észrevesznek olyan hibát, amire nem is gondoltál eddig. Ha a futóművedet megnézik, akkor már miért nem vizsgálnák meg a fékedet is? Nézesd meg a féktárcsákat, pofákat, nem árt, ha néha, mondjuk évente egyszer a fékfolyadékra is rápillantanak. 

 

Autó tavasszal

 

Ablaktörlő és akkumulátor

 

A havas, jeges, fagyos időjárást az ablaktörlők szenvedik meg leginkább az autókon. Tavasszal érdemes megvizsgálni, elég hatékonyan törölnek-e. Ha csíkot húznak maguk után, ki kell dobni, újat kell venni. Esős időben nagy gondot okozhat, ha nem látunk ki jól a szélvédőn, ez igen balesetveszélyes lehet. Ne feledkezzünk meg a szélvédőmosóról sem, a télit cseréljük ki nyárira, hatékonyabban tisztítja az ablakot.  Ha még van egy kicsi a téliből, az ne zavarjon, ha kicsit keverednek, nem okoz majd gondot. A hűtőfolyadékot jó esetben a téli szezon előtt ellenőrizted vagy megnézetted, ha mégsem, akkor itt az ideje pótolni. Ha elmúlt két éves, akkor mindentől függetlenül érdemes cserélni, mert sokat veszít hatásfokából. A motor légszűrője még akkor is eltömődhetett az aktív autós téli időszakban, ha tavasszal cseréltél. Érdemes ezt is megnézetni, még akkor is, ha az olajcsere épp nem aktuális.  A hajtószíj színtiszta műanyag, amit a hideg igencsak megviselhet. Nézesd hát át azt is. Ha a motortérben van más gumicső is, azokról se feledkezzenek meg a szerelők. A gyújtógyertyák vezetékei is károsodhattak, ha töredezettek, újra kell cserélni azokat. Lehet, hogy télen nem volt vele semmi baj, de tavaszra megbetegedhet az akkumulátorod - nem ártasz senkinek, ha megvizsgálják. Ha pedig problémás volt a hidegindítás, mindenképpen szánj rá energiát - nehogy belőle eltűnjön egy váratlan helyzetben.