AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Idén 94 éves a Jaguar

A brit autógyártó története 1922. szeptember 4-én kezdődött, de akkor még nem autók gyártásáról, hanem a motorkerékpárok oldalkocsijának készítéséről volt szó.

 

A II. Világháború után nevet kellett változtatni

 

1922. szeptember 4-én Williams Lyons és William Walmsley alapította a Swallow Sidecar Company-t, vagyis a Fecske Oldalkocsi Vállalatot, ami kezdetben nem volt nagyobb, mint egy közönséges szerviz. Walmsley 1934-ben kiszállt a cégből, azt teljesen a társára hagyta. A cég neve is arra utalt, hogy kezdetben nem autókat gyártottak, hanem motorkerékpárok oldalkocsiját, később azonban S.S. Cars márkával elkezdtek autó karosszériákat gyártani, majd 1935-ben a Standard Motor Co.-val együttműködve megjelent az első saját autójuk. Annak idején az SS90 és az SS100 sportkocsi elég sikeresnek számított. A II. Világháború után a márka nevét Jaguarra változtatták, mert William Lyons el akarta kerülni, hogy összetévesszék a cégét a náci SS-szel.

94 éves a Jaguar

Hatalmas sikerek, majd gazdasági mélyrepülés

 

A Jaguar az 50-es és 60-as évekre a világ egyik legtekintélyesebb márkája lett, sportautói nem csak a piacon voltak nagyon sikeresek, hanem a versenyeken is, például Le Mans-ban. 1965-ben azonban a cég elvesztette önállóságát, mert a brit kormány nyomására egybeolvadt a British Motor Corporationnel, amely korábban a karosszéria elemeket szállította a Jaguarnak. A cég elnyelte aztán a Leylandot is, viszont nem volt elég pénze a beruházásokra. A Jaguar fejlesztés nélkül idővel válságba került, 1975-ben ezért államosították, majd 1984-ben önállóvá tették, hogy el lehessen adni, 1989-ben a Ford vette meg, de nem volt jó gazdája, nem ismerte fel a patinás márkában rejlő lehetőségeket. A válságos időszak vége 2008-ban jött el, amikor az indiai Tata cég megvette a Land Roverrel együtt és komoly beruházásokba kezdett. Magyarországon igen tekintélyes márka a Jaguar, sok tulajdonos a régi példányokhoz is ragaszkodik, vannak gyűjtők, és persze szerviz is.