AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kötéllel nem mindig lehet, avagy hogyan vontassunk biztonságosan

A sérülés és a hiba jellegétől is függ, hogy vontatható-e kötéllel a lerobbant autónk közúti forgalomban, vagy tréler segítségére lesz szükségünk. Persze az előbbi az olcsóbb megoldás, de ha a feltételek nem adottak, kár kockáztatni a biztonságunkat.

Van, amikor tilos a kötél

 

Kevés bosszantóbb dolog akad annál, mint amikor nem indul az autónk, és valahogy meg kell oldani, hogy eljuttassuk a szerelőhöz. Tovább ronthatja a helyzetet, ha mindez egy forgalmas úton történik, vagy olyan helyen, ahol alig van lehetőség kikanyarodni, máris érkezik néhány ideges dudaszó a közlekedés többi résztvevőjétől. A lerobbant kocsit egy ideig lehet ugyan tolni, de alapvetően kétféle megoldás létezik arra, hogy eljuttassuk a szerelőhöz: a tréler és a vontatás. Előbbi a biztonságosabb, ám drágább is, ugyanakkor azt követően, hogy feljuttattuk a kocsit a trélerre, más dolgunk nagyon nem lesz vele. Mielőtt a vontatás mellett döntünk, azt kell megvizsgálni, hogy egyáltalán szabad-e ezt választanunk: ha például sérült a szélvédő, és nem biztonságos a kilátás, tilos, hiszen a sérült autót is irányítani kell, azaz hiába nem saját erőből halad, részt vesz a forgalomban. Szintén tilos a vontatás akkor, ha rossz a fékrendszere, nem kormányozható biztonságosan, vagy sérült a futómű, de az automata sebességváltós autók vontatása is bajt okozhat. Ezekben az esetekben a tréler vagy az autómentő a megoldás.

 

Vontatókötél a fűben

 

Nem mindegy, mit hová rögzítünk

 

Ha a fentiek rendben vannak, akkor akár egy barátunkat is megkérhetjük, hogy vontasson el minket – de itt is figyelni kell az előírásokra. Vontatni és vontatva lenni ritkán szokott az ember, így nincs benne rutinja. Mindkét autó viselkedése megváltozik ilyenkor, azaz csakis óvatosan, körültekintően lehet ezt a folyamatot végrehajtani. Erre a legalkalmasabbak a vontatókötelek. Van, aki az acélsodronyt erőlteti, de az merevsége miatt egyáltalán nem optimális a feladatra. Szóval, ha olcsó megoldást akarunk, és az autó állapota is megengedi, a vontatókötél jelenti a legjobb megoldást. Ezek közül webshopunkban is válogathat hosszúság és teherbírás szerint. Fontos: a kötélnek legalább olyan hosszúnak kell lennie, hogy mindkét autó biztonságosan tudjon mindkét irányba kanyarodni tőle. Mindenképp érdemes külön erre a célra gyártott kötelet vásárolni, mert a házi megoldások sokkal sűrűbben szakadnak el, és okoznak veszélyhelyzetet vontatás közben. Figyeljünk arra is, hogyan rögzítjük a kötelet az autó hátuljánál és a motortér alatt egyaránt: a legtöbb autóban megvan az erre kijelölt hely, amelytől nem tanácsos eltérni, ha nem szeretnénk, hogy leszakítson valamit a vontatás a karosszériából. Ha a fentiekre odafigyelünk, óvatosan kezeljük a gázpedált és a féket, akkor sem esik majd baja a kocsinknak, ha mi vontatunk, és akkor sem, ha minket vontatnak.