AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hogyan varázsoljuk újjá az autó fényszóróit?

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos, hogy vezetés közben, jól lássuk az utat, kiváltképp a gyenge fényviszonyok esetén. A gyenge fényviszonyok mellett nagyon fontos, hogy a fényszórók kiválóan működjenek.

 

 A modern fényszórók hátrányai

 

A mai modern fényszórók nagy része polikarbonátból készül, amely azért jó, mert nagyon tartós. Hátránya azonban az lehet, hogy egy bizonyos idő elteltével oxidálódik a polikarbonát és a színe is enyhén, de megváltozik (sárgásabb lesz). Ez azért rossz, mert a homályos fényszórók nem képesek biztosítani a megfelelő látótávolságot. Ilyen esetben az a megoldás, hogy kicseréljük őket. Az alábbiakban olvashatnak egy gyors útmutatót arról, hogy hogyan kell helyreállítani a fényszórókat.

Az autó fényszórójának tisztítása

Mi kell a fényszórók tisztításához és hogyan végezzük el a munkát?

 

Van néhány készlet, amely arra való, hogy helyre lehessen állítani a fényszórókat. A legelső és talán leglényegesebb szempont az, hogy el kell döntenünk, hogy kézzel szeretnénk-e őket csiszolni, vagy pedig elektromos fúróval. Hogyha elektromos fúrót használunk, akkor az megkönnyíti és felgyorsítja a munkát, de ha nem áll rendelkezésünkre egy elektromos fúró, akkor sem kell megijednünk, hiszen ahogy azt már említettem, kézzel is könnyen elvégezhető a munka. Első lépésként el kell takarni a fényszóró körül lévő területeket. Legajánlatosabb, ha két réteg maszkoló szalagot teszünk a fényszórók köré. Miután ez kész, jó alaposan tisztítsuk meg őket úgy, hogy legyenek mentesek minden szennyeződéstől, bogaraktól. Miután megszáradt, a tiszta felületet töröljük le alkohollal. A legtöbb ilyen készletben csiszolópapír vagy csiszoló kerék is van, de polírozhatjuk a fényszórókat készlet nélkül is, mégpedig nedves csiszolási eljárással. Vásároljunk nedves/száraz csiszolópapírt – 1000, 1500, 2000, 3000 szemcseméretest- és tíz percig áztassuk hideg vízben. A felületet be kell fújni vízzel, majd a legkisebb szemcseméretű papírral el kell kezdeni a csiszolást. Ezután át kell váltani az erősebb csiszolópapírra és ellentétes irányban folytatni a csiszolást. Nagyon fontos, hogy a felület mindig nedves legyen. Miután az összes típusú csiszolópapírral lecsiszoltuk alaposan mossuk le a fényszórókat. Az elektromos fúróval felszerelt készletet is ugyanúgy kell használni, mint a csiszolópapírt. A leglényegesebb különbség azonban az, hogy nem kell folyamatosan nedvesíteni a felületet, hanem polírozó vegyületet kell használni. A folyamat alatt alacsony hőmérsékleten, könnyű és közepes nyomás alatt használja a fúrót. Mindkét művelet végeredménye egy fényes, szinte teljesen újnak kinéző fényszóró.