AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hogyan szúrd ki az abroncsod hibáját?

A legtöbb autóban ma már egyértelmű hibaüzenetekkel találkozunk, illetve az alkatrészeknél viszonylag könnyen felismerhetőek a problémák. A gumiknál kicsit nehezebb a dolgunk, de mutatjuk, hogyan vehetjük észre, ha valami nincs rendben. 

 

Mire figyeljünk leginkább?

 

A Hankook gyár szakértői közleményben igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy mire figyeljünk vezetésnél, indulás előtt és alatt hogy mindig biztonságos abroncsokkal járjunk. Az egyik legfontosabb tanácsuk, hogy minden esetbe a gyártó által előírt légnyomás értékét állítsuk be, ez legyen a mérvadó. Ez az abroncsok mérete, a tengely és a terhelés által meghatározott szám az, amit legtöbbször a sofőr ülése mellé írnak fel a gyártók. A Hankook szerint a nyomást mindig hideg állapotban állítsuk be a kerekekben, pontos, megbízható mérőórát használjunk, és legrosszabb esetben is három, de inkább kéthetente ellenőrizzük. Nem túl nagy befektetés a szelepsapka, ha ilyen nincs az abroncsunkon, mindenképp érdemes rááldozni. Kevésbé lesz koszos tőle a szeleptű, illetve minimálisra csökkenti a légveszteséget. Ha ehhez nincs kedvünk, akár a benzinkutast is megkérhetjük erre a szívességre. Másik módszer, hogy a szerzünk egy profilmélység-mérőt, amivel könnyedén ellenőrizhetjük az adatokat. A nyári gumiabroncsot akkor érdemes cserélni, ha a futófelületen a mintamélység már két milliméter alá esik.

Az autó abroncsának hibái

Nem lehetsz elég alapos

 

Ha megtörtént a gumik ellenőrzése, még akkor is érdemes összehasonlítani az egyes abroncsok kopásának mértékét. Arra nincs szükség, hogy milliméterre egyezzenek, de ha az egyik látványosan használtabb a másiknál, az bizony intő jel lehet. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, egy gumis hamar talál megoldást a problémára. Új abroncsok felszerelésénél kötelező, de szezonális cserénél is erősen ajánlott az úgynevezett centírozás. Ez egyensúlyba hozza a kerékpántot a gumiabronccsal, így válik a futás teljesen simává. A Hankook fontost tanácsa az is, hogy hat évnél idősebb abroncsokat már ne használjunk, tároljuk azokat biztonságos körülmények között. Egy jó garnitúra, amit megfelelően állítottak be, kiváló minőségű és rendszeresen ellenőriznek, bizony meghálálja a ráfordított időt. Nemcsak biztonságot ad, hanem csökkenti a fogyasztást, ami minden autóst boldoggá tesz.