AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hogyan olvassuk le megfelelően az autó kerekeinek méreteit?

A kocsi kerekeinek oldalán levő számok jelentik a sebesség értékelését, a terhelésindexet, a szolgáltatás leírását és még sok mást is. Míg a történelemkönyvekben azt híresztelik, hogy Mr. R.W. Thompson volt az első olyan ember, aki valaha gumigyűrűvel készített kereket, Charles Goodyear és James Boyd Dunlop gyártotta az első működőképes pneumatikus gumiabroncsot, viszont ezt egy biciklire szerelték. Nem ez volt tehát az első autós gumiabroncs.

 

1895-ben jött létre az első gumiabroncs

 

Az első autós gumiabroncs 1895-ben jött létre és ettől az évtől egészen 1925-ig a legtöbb autónak gyöngyözött keréktárcsákkal rendelkező gumiabroncsai voltak, és ezeket tárcsák fogták a helyükön, és a Dunlop is fejlesztett ki ilyen jó minőségű tárcsákat. A dunlop volt az első olyan cég, amely megalkotta a golyóálló gumikat 1917-ben. A gumiabroncsok egy külső szövetvázból (ami készülhet fémből, műselyemből, poliészterből, valamint üvegszálból is) és ez a szövetváz gumival van bevonva. Acélhuzal gyöngyök tartják a helyén a gumiabroncsot a kerek peremén. Normális vezetési körülmények között a gumiabroncs kb. 50 millió fordulatot fog megtenni mielőtt le kéne azt cserélni. A gumiabroncsok különböző jelölésekkel, betűkkel és számokkal rendelkeznek, amelyek mind jelentenek valamit.

Az autó gumiabroncsa

Mit jelentenek a számok az autó kerekein?

 

A gumi típusát a P betűből ismerhetjük meg, ami azt jelenti, hogy az adott gumiabroncs személygépkocsikhoz használható, míg ha P betű helyett LP-t lát a gumiabroncson, akkor az abroncs csak könnyű haszongépjárművekhez lesz kompatibilis. A gumiabroncs szélessége a következő adat, amit leolvashat az abroncs oldaláról, ami általában a P-t vagy éppen az LP-t követi. A szélességet oldalfaltól oldalfalig mérik. A következő szám a hányadost mutatja, tehát ha az autó gumiabroncsának szélessége mondjuk 55, akkor az azt jelenti, hogy az abroncs magassága 55%-a a szélességének. A következő a kerék diaméter, amit az R betű jelez, és ha az R betű mellé egy szám is társul, tehát ha például R14-et lát, akkor azt jelenti, hogy a keréktárcsája 14 hüvelykes. Ha egy új szett gumiabroncsra van szüksége, akkor általában az R16 lehet a legmegfelelőbb. Emellett az autó kerekén azt is megtudhatja, hogy hol és melyik gyártó készítette az adott gumiabroncsot, de itt a sebességéről is többet tudhat meg. A gumiabroncsok tehát sokat elárulnak nekünk saját magukról, ezért érdemes tudni, hogy melyik betű mit jelent.