AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hogyan öltözzünk az autóhoz?

Amikor az autós öltözékről beszélünk, nem arról van szó, hogy egy metálszürke kocsihoz milyen nyakkendő illik, hanem arról, milyen ruhában a legkényelmesebb az autóban utazni, vagy a kormánykerékhez ülni.

Régen minden fordítva volt

A múlt századok autósai is tudták, hogy az automobilos utazáshoz be kell öltözni. Csakhogy pont fordítva, mint ma. A 19. és részben a 20. század autóiban, főleg az akkor még gyakori cabriolet, vagyis nyitott személyautókban erősen be kellett öltözni az útra. Meleg alsóval, rögzített fejfedővel, a széltől, esőtől védő felsőruhával, szemüveggel együtt. Egyszerűen azért, mert az autózás komfortja inkább hasonlított egy mai motorozáshoz, mint a 21. századi autózáshoz. Ez ugyanakkor egyáltalán nem jelenti azt, hogy akárhogy felöltözhetünk egy hosszabb autós túrára, már feltéve, ha kényelmesen és biztonságban akarunk autózni. Csakhogy ma sokkal inkább hozzá kell vetkőzni, mint hozzá kell öltözni a dologhoz.

Öltözék autóhoz

Mit viseljünk az autóban?

A legfontosabb arra ügyelni, hogy – főleg több órás utazás esetén – kényelmes, jól szellőző ruhát vegyünk fel, amelyben az utastér megszokott hőmérséklete mellett nem izzadunk, de nem is fázunk. Nyáron a légkondicionálóhoz kell mérni a felvett ruhamennyiséget, télen a fűtés teljesítményéhez a kinti hőmérséklet függvényében. Olyan ruha viselése az előnyös, amelyben kényelmes az ülés, amely nem szorítja el a vérkeringést sehol. Főleg a lábak kényelmére kell figyelni, ha lehet könnyű lábbelire, vagy vastag zoknira cseréjük a csizmát, a téli cipőt az autóban. Nyáron is figyeljünk azonban a megfázás veszélyére a légkondicionáló, vagy az ablakon beáramló menetszél miatt. Télen se vezessünk, utazzunk vastag téli ruhában, bélelt dzsekiben. A mai autóban nem kell a fűtést ruhával pótolni és nem is biztonságos. Egyrészt – főleg a vezető esetében – a vastag ruházat korlátozza az autóst a mozgásban, ami vészhelyzetben akár komoly gondot is okozhat, másrészt a vastag ruhára bekötött biztonsági öv sem nyújtja azt, amit el lehet várni tőle, mivel a ruha alatt üres terek maradnak, amelyek az ütközésnél a test gyorsulását segítik elő és a biztonsági öv csak késve fejti ki a védő hatását. Ez nem csak a vezetőre vonatkozik, de a bekötött utasokra és a gyerekekre is.