AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hogyan kell bejáratni egy új autót?

Ha egy vadonatúj autót vásárol, és alig van még benne néhány kilométer, akkor óvatosan kell bánni vele, viszont előbb utóbb eljön az ideje annak, hogy bejárassa azt. Egy autó rengeteg alkatrészből áll össze, legyenek azok csavarosak vagy másképp összekapcsoltak. Ha valamit rossz helyre kapcsol, akkor megfigyelhető lesz egy aprócska változás, viszont az adott autóalkatrész be kell, hogy illeszkedjen a saját „munkakörébe” és igazából erről is szól az autó bejáratása, tehát hagyni kell, hogy az autó lassan, de biztosan beilleszkedjen.

 

A dugattyúgyűrűknek be kell, hogy ágyazódjanak a henger falaiba

 

Különösen fontos az autó bejáratásakor, hogy a dugattyúgyűrű ágyazódjon be a henger falába. A bejáratási eljárást viszont teljes egészében elolvashatja majd az autó kézikönyvében, és ott olyan tanácsokkal találkozhat majd, hogy vezessen óvatosan nagyjából 1600 km eléréséig, és soha ne lépje túl az RPM határt ez alatt az idő alatt. Valójában viszont az autó bejáratához nemcsak ez szükséges, hanem a motorterhelés is. Az autópályán a maximum sebességgel való vezetés persze szintén nem ideális, és semmiképp se így járassa be az autót, mivel ez nem is terheli meg igazán a motort. Ezért csak gyorsítson keményebben, magasabb fokozatban, változtasson hirtelen sebességet, és vezessen mindegyik fokozatban, viszont ne terhelje le túlságosan a motort. Ne használja például az ötödik sebességfokozatot, ha ön csak 40 km/h-val halad az úton. Mindezeket pedig az után végezze el, hogy bemelegedett a motor.

Egy új autó vezetése

A gyors, illetve kemény hajtást csak meleg motorral lehet elérni

 

Csak egy kellően felmelegedett motorral lehet gyorsan és keményen vezetni, legyen az autó bejáratott vagy sem. Az pedig nem melegíti fel a motort, ha az autót vezetés előtt üresjáratban hagyja. Ezzel mindössze annyit tesz, hogy üzemanyagot használ el és koptatja az alkatrészeket, amikor az autó elindul a hideg motorral. Ehelyett finoman vezesse autóját, könnyen váltson sebességet, közvetlen az indítás után, hogy meglegyen a megfelelő terhelés a motor felmelegedéséhez, de nem elegendő az indokolatlan kopáshoz a motor alkatrészein. Egy másik tanács, amit az autógyártók adnak arra, hogy megfelelően bejárassa az autóját az, hogy az autóban legyenek súlyok, tehát legyen pakolva a csomagtartóba, viszont kerülje el az utánfutókat és a nagyon nehéz csomagokat, legalábbis a bejáratás során mindenképpen.