AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hogy működik a vadriasztó, és mire jó?

Vadkár esetén nem csak az autó törik össze, hanem az elhullott állat értékét is a sofőrnek kell kifizetnie a vadásztársaság felé. Sokkal gazdaságosabb megoldás, ha megpróbáljuk elkerülni az ütközést: ehhez a körültekintő vezetés mellett a vadriasztó jelenthet komoly segítséget. Csak pár ezer forintba kerül, de sokkal többet spórolhatunk vele.

 

Ajánlott megelőzni a veszélyhelyzetet

 

Pokolian ijesztő tud lenni, amikor gyanútlanul haladva az úton egyszer csak megjelenik a látómezőnkben egy őz, vagy éppen egy szarvas. Persze a lehetőségre táblák figyelmeztetnek, ám hiába hajt körültekintően valaki, sokszor egész egyszerűen elkerülhetetlen az ütközés. Van az úgy, hogy a vad „ráugrik” a kocsira, akkor pedig garantált a karambol és a jelentős anyagi kár. 

Ha nem is lehet minden esetben megelőzni ezt a helyzetet, a vadriasztó megoldást jelenthet arra, hogy elkerüljük a nem kívánatos állatokat, őzeket, szarvasokat vagy éppen vaddisznókat az autónk közelében. A vezetékeket szétrágó nyestek ellen is tökéletes, de a nagyobb testű állatokra is hatással van, a karosszériában pedig ezek okozhatnak komoly kárt. A vadriasztó berendezések, legyen szó egy egyszerű sípról vagy éppen elektromos készülékről, a hangjukkal üldözik el az állatokat, ennek köszönhetően pedig az autó mellett saját testi épségünket is megőrizhetjük. Egyik verzió sem egy ökör ára: már néhány ezer forinttól beszerezhető megbízható vadriasztó – ezek között webshopunkban is válogathat. Főleg akkor ajánlott beszerezni a berendezést, ha lakóhelyünk környékén sok a vadbaleset, vagy sokszor találkozunk az út szélén vadveszélyre figyelmeztető táblával. Itt is igaz a mondás: jobb félni, mint megijedni!

 

Őz az út szélén

 

Csak az állatok hallják majd

 

Ez a szerkezet egyáltalán nem lesz zavaró vezetés közben, hiszen a legtöbb vadriasztó olyan hangállományban működik, amit csak az állatok hallanak. Ez pedig segít abban, hogy ne közelítsék meg veszélyes távolságban a gépjárművet. Ha így is bekövetkezik a baj, tudnunk kell, mi a feladat. A rendőrséget minden esetben tájékoztatni kell. Amennyiben volt kihelyezve vadveszélyre figyelmeztető tábla, a vadásztársaságot nem terheli felelősség, így az autóban keletkezett kár mellett a vadkárt is a sofőrnek kell majd megtérítenie. Ha viszont van a kocsin megfelelő biztosítás, annak köszönhetően megtérítik majd a kárunkat. Amennyiben nem helyeztek ki vadveszélyre figyelmeztető táblát, akkor is szólni kell a hatóságoknak, ám más következményei lesznek az esetnek. Ilyenkor a kocsiban keletkezett károkat a vadásztársaság biztosítójának kell megtérítenie.