AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hiányosan fogott a kréta – új Hyundai régi külsővel?

Nem sokkal ezelőtt, Creta néven mutatták be a Hyundai legújabb kicsi szabadidő-autóját az indiai nagyközönségnek. A helyválasztás egyáltalán nem véletlen, hiszen azon felül, hogy a kocsit Chennai-ban gyártják majd, az előző széria osztatlan sikert aratott az országban. Magyar szemmel is érdekes a leleplezés, hiszen az ősszel a Creta alapján érkezik hozzánk az ix25.

 

Osztatlan siker Ázsiában – idehaza is elég lesz?

 

Különösen fontos piacon mutatta be a dél-koreai vállalat a Creta legújabb, 2019-es modelljét – a kocsi előző változata 25 hónap alatt, rekordot döntve, 200.000-es eladást tudhatott magáénak Indiában. Megfizethetősége és megbízhatósága egyaránt a siker záloga volt, éppen ezért övezte ilyen nagy várakozás a legújabb változatot. Sajnos az eddig látottak alapján nagyobb volt a leleplezés füstje, mint a lángja – van még mit faragni a külcsínen az európai bemutató előtt. A gyártó mérnökei remélhetőleg leszűrik a tapasztalatokat és ahhoz igazítják az ősszel hozzánk is érkező ix25 kinézetét. Félreértés ne essék, ugyanolyan szép és karakteres az új autó, mint az előző változat volt. Ami hiányzik belőle, az a meglepetés – és látva az itthoni kínálatot a kategóriában, a siker korántsem olyan biztos, mint a szubkontinensen. 

 

Hyundai Creta

 

A megmentő szerepében – a belső tulajdonságok

 

A dél-koreai gyártó által csak HIVE fantázianévvel illetett vázszerkezet adja az autó alapját. Ennek jellemzői a robosztusság és a könnyű összeszerelhetőség, amely kiemelkedő menettulajdonságot ad az autónak. A motor kétfajta dízeles (1.4 és 1.6 CRDI) és egy benzines (1.6) változatban érkezik. Mindegyik változatban az alapfelszereltség részét képezi a tolatóradar, a sebességhatárra figyelmeztető rendszer és a biztonsági öv használatára emlékeztető rendszer is. Utóbbi azért is hasznos, mert Európában szeptembertől kezdődően kötelező lesz új gépjárművek esetében. Felszereltség tekintetében 6 változat közül választhat a vásárló. A legmagasabb osztályt jelentő SX(O) és SX(O) Executive variánsok levegőztetett első ülésekkel érkeznek, légkondicionálójuk pedig ionizáló rendszerrel ellátva biztosítja az egészséges és komfortos belső szellőzést. Szinte teljes bizonyossággal állítható, hogy mindezen kiegészítők az ix25 esetében is megmaradnak – így a vetélytársak igen komoly konkurenciával állnak majd szemben.