AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A helyes vezetés a kormánykeréknél kezdődik!

Célszerű szem előtt tartani néhány alap, betartandó módszert vezetés közben. A baleset-megelőzés érdekében oda kell figyelni bizonyos szabályok betartására és jó, ha ezek szokásunkká válnak és beépülnek a mindennapi életünkbe.

 

Néhány rossz szokás, amit igyekezzünk elkerülni

 

Mindenekelőtt a kormány nem arra van, hogy pihentessük rajta kezeinket. Ne tartsuk a kormány felső részén kézfejünket vagy alkarunkat. Esetleges baleset elkerülése érdekében szüksége van a gyors és hatékony reakcióra. Hogy erre képesek legyünk, mindig tartsuk kezeinket az ajánlott pozícióban. Ne tartsuk kifordított kézzel a kormányt, így elkerülhetjük az esetleges sérüléseket, amit a légzsák okozhat. Maga a légzsák 300km/h sebességgel képes kirobbanni, nem kis sérülést okozva ezzel. Helytelen kormánytartáshoz sorolható még az egy kezes vezetés és a lazán, ujj végekkel való kormányozás is. Ilyen esetben könnyen elveszíthetjük a kontrollt járművünk felett. Utasainkért is mi magunk felelünk. A biztonsági öv fontossága, illetve a normál testhelyzet tartása utazás közben nagyban csökkenti az esetleges sérülések lehetőségét, illetve a sofőr nagyobb figyelemmel tud koncentrálni a körülötte zajló történésekre. Az egyik leglényegesebb dolog, hogy vezetéskor a megfelelő testhelyzetben helyezkedjünk el. Kényelmesen, megfelelő távolságra a kormánytól, és a pedáloktól. Fontos ismerni a kormány fogásának szabályát.

Az autó kormányzása

Mit kell tudni a helyes kormány tartásról?

 

Magunk és autónk közt a legrövidebb út a kormányon keresztül vezet. Nem egy embert látni nap mint nap, ahogy egy kézzel, hanyagul tartja a kormányt. Több szempontból is lényeges és talán legbiztosabb 9 és 3 óránál fogni a kormányt. Ebben pozícióban lehetőségünk van szabadon kormányozni az autót és esetleges baleset esetén a légzsák sem okoz súlyosabb sérülést. Üljön megfelelő távolságra a kormánytól. Az ülést állítsa megfelelő dőlésszögbe, magasságra és távolságra. Néhány autóban a deréktámasztó rész is kedvünkre állítható. Ülőhelyzetünk változtatásakor, ne hagyjuk figyelmen kívül újból igazítani a visszapillantó tükrökön. Valamely autóban az a lehetőségünk is fennáll, hogy magát a kormányt is olyan helyzetbe állítsuk, ami számunkra legkedvezőbb. Amennyiben szem előtt tartjuk e szabályokat, biztonságosan és megbízhatóan utazhatunk négykerekű járművünkben.