AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Házi autódiagnosztika – luxus vagy befektetés?

Sárga, motort formázó ikon – ami a legváratlanabb helyzetben jelez a műszerfalon. Csupán a legfrissebb vagy a legszerencsésebb autótulajdonosok nem élhették még át az érzést és a félelmet, amit ez az apró jel kivált. De valójában mekkora a baj? Jobban megérné beszerezni egy diagnosztikai készüléket, mint egyből rohanni a szerelőhöz? 

 

Autódiagnosztika személyes használatra

 

Miután a műszerfalon felgyulladt a check engine felirat, a szokásoknak megfelelően a legtöbb felelős autótulajdonos felkeresi a szerelőjét, hogy utóbbi megállapítsa, mekkora a baj valójában. Létezik azonban más megoldás is, még ha nem is annyira elterjedt az átlag autótulajdonosok körében. Mivel a modern autókat bonyolult számítógép vezérli, és ellenőrzi, mindegyik szerviz hasonlóan áll a problémához – hibakód olvasóval megállapítja a baj eredetét, és utána orvosolja azt. Ezek a hibakód olvasó készülékek a legtöbb szervizben modellre szabottak és a professzionális szintet képviselik, azonban nem feltétlen van szükség ezekre minden esetben. 

 

Házi autódiagnosztika

 

Túlzott elővigyázatosság? 

 

Szerencsére az online piactereken egyre inkább elterjedtek a hétköznapi használatra szánt hibakódolvasók. Ezeknek az ára is egyre barátibb, és általánosságban elmondható róluk, hogy egyszerre több gyártó legtöbb modelljének hibakódjait tudják leolvasni, és értelmezni. Csupán csatlakoztatni kell őket a készülékhez mellékelt kábellel az autó központi számítógépéhez, és leolvasni a felvillanó lámpa hibakódját. Ezeknek az univerzális hibakódolvasóknak az ára pár tízezer forinttól indul, de sokak szerint megtérülő befektetésről van szó. Nem csupán az miatt éri meg beruházni egy ilyen készülékbe, hogy már a szervizbe érkezés előtt nagyjából tisztában legyünk a baj mértékével, és ahhoz igazítsuk a látogatást (hiszen nem minden esetben kell azonnal rohanni a szerelőhöz), hanem az miatt is hasznosak tudnak lenni, hogy a szervizt meglátogatva kevésbé fenyegessen az a veszély, hogy valótlan meghibásodást is „bejelentsenek” az extra profitra vágyó szakemberek. Félreértés ne essék, nem paranoia az, amit emlegetnek a házi használatra szánt diagnosztikai készülékek tulajdonosai – csupán elővigyázatosak, felkészültebbnek érzik magukat mielőtt a szerelőhöz érkeznek.