AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Fedélzeti kamera – hasznos eszköz a vitatott eseteknél

Mindannyian ismerjük azokat a viccesnek szánt, internetes videómegosztókra feltöltött felvételeket, amelyeken főszerepet játszik az autókba szerelt fedélzeti menetrögzítő kamera. Hasznosságuk bőven túlmutat azon, mintsem hogy csupán nézettséget generáljon – komoly segítséget jelenthetnek a vitatott helyzetekben. 

 

Párezres befektetés, ami könnyen megtérülhet

 

Gyors kereséssel könnyen láthatjuk, hogy a jelenleg legelterjedtebb fedélzeti kamerák már pár ezres befektetéssel beszerezhetők. Természetesen az egyes változatok eltérhetnek minőségükben, ugyanakkor már az alapmodellek is képesek többórányi felvételt tárolni elfogadható minőségben. Nélkülözhetetlenségük nem csupán akkor mutatkozik meg, amikor a biztosítóval szemben próbáljuk bizonyítani igazunk. Az objektív felvétel lejátszása már a helyszínen jobb belátásra bírhatja a velünk szemben álló, hibát elkövető autós társainkat. Mi több, az aggódó szülők a kamera felvételei alapján könnyedén ellenőrizhetik friss jogosítvánnyal rendelkező gyermekeik vezetési stílusát. Előnyei között szerepel az is, hogy a parkolási balesetek is megörökíthetők velük – egyes típusok akkor is rögzítenek, amikor az autónk nyugalmi állapotban, mozdulatlanul áll. A hazai biztosítók többsége is bátorítólag nyilatkozik a kamerák használatát illetően, hiszen a csalások is megakadályozhatók alkalmazásukkal.

 

Fedélzeti kamera

 

Az érem másik oldala – negatívumok 

 

Általánosságban elmondható, hogy a fedélzeti kamerák pozitív tulajdonságaihoz képest eltörpül negatív oldaluk. Azonban a teljes képhez hozzátartoznak az utóbbiak is – a kamera rossz elhelyezése elvonhatja a figyelmünket, kitakarhatja az út egyes részeit is, éppen ezért alapos körültekintést igényel, ha a felszerelésük mellett döntünk. Figyelnünk kell arra is, hogy a használata során ne sérüljenek személyiségi jogok (Ausztriában éppen ezért törvény tiltja használatukat, Németországban és Svájcban is vegyes a megítélésük a magánélet védelme miatt) – arcok és rendszámok csak kitakarva oszthatók meg. További problémát okozhat az, hogy egyes esetekben nem képes objektív képet adni a baleset okairól, például mert nem látható a balesetet okozó, balról érkező autó vagy kerékpáros.