AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Használt vagy új autót venne a magyar? Most kiderült!

Autóvásárlási szokásiakról kérdezték a magyarokat: a felmérés szerint a válaszadók több mint 52 százaléka használt gépkocsi vásárlását tervezi. A legtöbben német típust vennének, de népszerűek a japán és a francia modellek is.

 

Használt vagy új? Német, japán, francia a divat

 

Magyarországon a válaszadók 52,6 százaléka használt autót vásárolna, a japán és német autók a legnépszerűbbek. Mindez a vezess.hu és az Autó Magazin közös felméréséből derült ki. A honlap és az autós folyóirat közleménye szerint új gépkocsit a válaszolók 32 százaléka tervez venni a következő két évben, arányuk 0,8 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. A legtöbben, 37,4 százalék, német használt autót venne, japán járművet 26,4 százalék, franciát pedig 12,6 százalék vásárolna. Új vétel esetén több mint 80 százalék japán vagy német autót venne, mintegy 40 százalékuk pedig franciát.

Az újonnan vásárolt hibrid autók számának növekedése

Egyre többen vesznek kelet-európai autókat

 

Érdekes változás, hogy a kelet-európai térségben készült autókat tavaly 30,9 százalék, idén viszont már 54,9 százalék említette vásárlási lehetőségként, azaz ez a szegmens egyre népszerűbb. A dízelautóban gondolkodók aránya 34 százalékról 31,2 százalékra mérséklődött egy év alatt, amit valószínűleg a dízelmotorokról szóló negatív információk okoznak. Ezen a számon jelentősen ronthat a közeljövőben, hogy egyre több hazai hír szól olyan intézkedésekről, amelyek megelőznék az idős dízelautók hazánkba kerülését, mert a dízel gépjárművek esetleges németországi kitiltásának várható negatív környezetvédelmi hatásai lehetnének itthon is. Magyarországon a gázüzemű autók sem népszerűek, csupán 1,1 százalék kedveli ezeket, miközben a kontinens átlaga 2,7 százalék. Meghaladja viszont az európai arányt a hibrid autók kedvelőinek 10 százalékos aránya hazánkban. A 15 országra kiterjedő kutatásban több mint 12 ezren vettek részt.