AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Három tipp a fényszóróid működésének javítására

Úgy veszed észre, hogy nem működnek megfelelően a fényszórók az autódon? Egyáltalán nem biztos, hogy azonnal cserélned kell, lehet, hogy olyan egyszerű a megoldás, amire nem is gondoltál volna. Mutatunk néhány tanácsot arra, miként javíthatod a lámpák teljesítményét, persze ha nincs más hátra, akkor marad az új lámpa. De csak kesztyűben szerelj! 

 

A fényszóró tisztítása 

 

Mielőtt nagyon kétségbe esnél, hogy miért nem működnek az autó fényszórók, nézd meg őket közelebbről, mert könnyen lehet, hogy csak szörnyen koszosak. Ha tényleg nagyon erősen szennyezettek, megeshet, hogy azért világítják meg gyengén az utat. Emiatt jelentősen romlanak a látási viszonyok, a sofőr gyakorlatilag alig érzékeli, mi történik a jármű előtt. Vegyél a kezedbe puha törlőrongyot, szivacsot, önts rá egy adag autósampont. Ha tele van rovarral, akkor arra valamilyen speciális szer kell majd minden valószínűség szerint. Semmilyen körülmények között se használj száraz törlőkendőt, az ugyanis könnyedén felkarcolja a fényszóró felületét. Az új fényszórókat speciális anyaggal vonják be, ez megóvja a lencséket a mechanikus sérüléstől, az UV-sugárzástól. Ez azonban egy idő után lekopik, így repedések és karcolások jelenhetnek meg a fényszóró felszínén, ezáltal a lencse sárgává válhat.

 

Audi fényszórója

 

Polírozás vagy csere

 

Ezen pedig polírozással tudsz segíteni. Ehhez külön készletet lehet vásárolni, legtöbbször egy speciális csiszoló papír, korong és paszta alkotja a csomagot. A művelet több szakaszból áll. A legjobban akkor jársz, ha kiszereled a fényszóró lámpát, és úgy kezeled le. Ha erre nincs módod, akkor érdemes egy festők által használt szalaggal körbefogni a lámpa körüli részt, hogy ne sérüljön a fényezés. Ezután alaposan tisztítsd meg, zsírtalanítsd a felületet. Egy vizes csiszolópapírral, ami durva szemcsés, polírozd fel a felületet. Minél egyenletesebbnek látod a homályosságát, annál jobb. Ezt követően egy finomabb szemcséjű papírt is keress, menj rajta vele végig még egyszer. Érdemes hozzá csiszológépet használni, ez nagyban megkönnyíti a folyamatot. Figyelem! Ha egyszer políroztál, akkor a gyári védőréteg teljesen biztosan megsemmisül, így innentől érdemes havonta megismételni a műveletet. Ha úgy látod, egyik megoldás sem segít, akkor marad a lámpák cseréje. Ez előbb-utóbb biztosan bekövetkezik, mert nem meglepő módon a xenon izzók egyik jellemzője, hogy fokozatosan romlik a fényerejük. Ha a halogén izzókat nem megfelelő módon szerelik be, akkor csökkenhet az intenzitásuk, érdemes ezért először erre rápillantani. Puszta kézzel ne nyúlj az üveghez, ha halogén izzóval van dolgod.