AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Három tanács, amit ajánlott megfogadnod, ha autóval indulsz síelni

Legyen nálad hólánc, körültekintően vezess tetőcsomagtartóval, és készülj fel a váratlan helyzetekre – három jó tanács, amelyet minden autóval külföldre síelni induló magyarnak ajánlott megfogadnia. Na és persze ne hajts fel kocsival a sípályára, ahogyan azt néhány honfitársunk tette nemrég Ausztriában…

 

Sípályára vezette a navigáció két magyar autóját Ausztriában – adta hírül még decemberben az MTI. A két férfi egy napot síelt Mühlbachban, majd vissza akart menni a kapruni szállására. A GPS azonban egy sípályára vezette őket, ahol az autó nyolcvan méter után megrekedt. Végül megoldódott a helyzet: egy csörlővel visszavontatták az útra, majd a két férfi folytathatta útját. A sípálya alatt egyébként egy erdei út vezet, amelyre azonban még nyáron sem szabad ráhajtani, ez okozta a galibát. Az ilyen kirívó eseteken kívül is van pár jellemző hiba, amelyet sűrűn elkövetnek a magyarok külföldi síelés esetén.

 

1. Nem tréfa, legyen nálad hólánc!

 

A magyarok többsége soha életében nem használt még hóláncot, és nem próbált olyan úton vezetni, amikor valóban szükség van erre a kiegészítőre. Külföldön viszont sok helyen kötelező, szóval, ha síelni indulsz, nézz utána, mely országokban mi az előírás. A hólánc használatát Ausztriában például tábla jelzi, tavaly több magyart is megbüntettek ennek elmulasztása miatt a sógoroknál. Nem muszáj megvenni, kölcsönkérheted az ismerősödtől, de több helyen bérelni is lehet, ugyanúgy, ahogyan egy síbakancsot. A téli gumi kötelező, de ezt talán már nem kell elmondani senkinek.

 

Sífelvonó

 

2. Óvatosan a tetőcsomagtartóval!

 

A kocsi tele emberekkel, a csomagtartó ruhákkal, de a sícuccnak is kell a hely – ilyenkor bérelnek sokan tetőcsomagtartót, hogy aztán felszereljék az autójukra. Ez rendben is van, de aztán vezetés közben is figyelembe kell ezt venni! A tetőcsomagtartónak köszönhetően megváltozik a kocsi viselkedése, többet fogyaszt majd, ettől nem kell megijedni. Nő a magassága a járműnek, azaz mondjuk egy mélygarázsba nem éri meg behajtani, ha nem vagy biztos benne, hogy beférsz. Mindig zárd be a boxot: nem kellemes, amikor az autópályán a visszapillantóba nézve azt veszed észre, hogy éppen hagyod el a léceket és a botokat…

 

3. Készülj fel a váratlan helyzetekre!

 

Valami úgyis történik majd… Állj hozzá így az úthoz, és nem érhet meglepetés. Mindig legyenek ott az autóban a kerékcseréhez szükségek eszközök, szereld fel az utasokat folyadékkal, ha megoldható, akkor meleggel. Köss biztosítást, mert egy szerelő külföldön több száz eurót is elkérhet, főleg ha trélerrel kell elvinni a bajba jutott gépjárművet. Kis odafigyeléssel megelőzhető a legtöbb bonyodalom.