AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ha leáll a fűtés, lehet, hogy bajban a motor

Nem kérdés, hogy jobban vezetünk, ha kellemes a hőmérséklet az autóban: nyáron nem dől rólunk a víz, télen nem vacogunk. Érdemes ellenőrizni a nagyobb téli hidegek előtt, működik-e a fűtés az autóban – arra is kapnak tippeket, mi lehet a baj, ha nem.

 

A motor hőjével fűti az utasteret

 

Ha választhat, hogyan tud jobban összpontosítani: kellemes hőmérsékleten vagy fogvacogva, nyilván nem kell sokáig gondolkodni a válaszon. Nem csak nyáron fontos a légkondi – télen sem lehet odafigyelve, nyugodtan vezetni, ha közben majd megfagyunk. A hűtő-fűtő berendezés télen a motorból nyeri a hőt. A keringetett hűtőfolyadék viszi el a megfelelő helyre, amely a motorban keletkezett hőtől felmelegszik: egy radiátorba kerül, amelyen ventilátor fúj át levegőt. A levegő átmelegedik a víz hőfokától, így kerül be az utastérbe. A berendezés a motor felesleges hőjét használja fel az autó fűtésére. Amikor a ventilátor hibásodik meg, a levegő be sem jut az utastérbe, hiszen nincs, mi befújja, de adódhat több más hiba is, ami miatt leáll a fűtés. Amikor például nem jut el a meleg víz a radiátorig, akkor áramlik ugyan levegő az utastérbe, de hideg. Ebben az esetben szervizbe kell vinnünk az autót. A szervizben vagy el tudják hárítani a dugulást tisztítószerrel, vagy szét kell bontani a műszerfalat, hogy hozzáférhessenek a radiátorhoz és környékéhez – ez soha nem öröm. 

 

Autó motor

 

Gombák, baktériumok tanyája lehet

 

Az is lehet a baj, hogy elszivárgott, eltűnt a víz, amely a rendszerben kering. Ha nem vesszük észre időben, hogy „megszökött” a hűtőfolyadék, annak a motor is áldozatul eshet. Ilyenkor felforrósodva, túlmelegedve kell dolgoznia, hiszen nincs hová leadni a felesleges hőt, amely működés közben keletkezik. Már csak ezért se vegyük félvállról, ha nem áll be az a hőfok, amit várnánk – még akkor se, ha plusz tíz fok van. A motor láthatja kárát, és nem tíz fillér kicserélni, h leég. Nyáron a klíma, télen a fűtés kapcsán szokták említeni a szakemberek, hogy a tisztítást sem szabad elhanyagolni. Ha büdös szagot érzünk az autóban, és nem tudjuk, honnan ered, gyanakodhatunk a hűtő-fűtő-szellőző rendszerre. Ebben gombák, baktériumok is elszaporodhatnak, amelyek meg is betegíthetnek minket. Ilyenkor egy alapos tisztítás és fertőtlenítés elengedhetetlen. Ezt szervizben is elvégeztethetjük, sok helyen vegyszermentes, ózongenerátoros tisztítást is kérhetünk. Szakértők azt is javasolják, hogy egy-két hetente kapcsoljuk be a klímaberendezést télen is. Ha sokáig nem használjuk, az kedvez a baktériumok elszaporodásának, és kiszáradhatnak, berepedezhetnek a tömítések is.