AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ha általában otthon töltöd az elektromos autódat, van egy jó hírünk

A NKM Nemzeti Közművek Zrt. bejelentette: dolgoznak azon, hogy ösztönözzék elektromos autót használó ügyfeleiket a helyes időpontban való otthoni töltésre. Ezzel párhuzamosan folyamatosan nő az autó akkumulátor töltők és villámtöltők száma országszerte, így 2019 második félévére elektromos autóval is átjárható lesz az ország. 

 

Több töltő, nagyobb teljesítményű akkumulátor

 

Elektromobilitás – egy vezényszó az világ autópiacáról, amelyre előbb vagy utóbb minden márkának reagálnia kell. A legtöbben már meg is tették: a következő években sorra jönnek majd ki a jobbnál jobb modellek, amelyek kizárólag elektromos árammal működnek. Az egyik probléma ezzel kapcsolatban továbbra is az autók hatótávolsága, azaz hogy egy töltéssel meddig képesek eljutni ideális körülmények között. Erre többféle megoldás is kínálkozik, és mindegyikben kell előrelépés. Az egyik a töltők számának növelése – ez már folyamatban van, egyre több helyen látni a nagyvárosokban erre alkalmas helyeket. A kisebb településeken ennek meghonosítása még a jövő feladata. A másik megoldás az akkumulátorok teljesítményének növelése – ezen szintén dolgoznak a cégek, bevonva külső szakértőket. Minden évben kicsit jobb a helyzet. A harmadik pedig az autók otthoni töltésének racionalizálása, azaz hogy az ehhez használt áram annyiba kerüljön, amely olcsóbbá teszi ezt a verziót a benzinnél.

 

Elektromos autók töltése

 

Tesztelési fázisban

 

Ehhez jelent nagy segítséget a NKM Nemzeti Közművek Zrt. bejelentése, miszerint azon dolgoznak, hogy ösztönözzék ügyfeleiket a helyes időpontban való töltésre. Hogyan? Szeretnék elérni, hogy akkor töltsék autóikat, amikor az hálózati és kereskedelmi szempontból is mindkét félnek a legelőnyösebb. Ezt egyébként a Világgazdaságban jelentette be a cég vezérigazgatója, Hiezl Gábor. Az biztos, hogy szükség van a fejlesztésre, hiszen hazánkban egyre több az elektromos autó: tavaly 2070 darab ilyen modellt hoztak forgalomba, míg a részben elektromos hibridek száma 5642 volt. Az NKM ötlete jelenleg tesztelési fázisban van: a műszaki feltételeket otthoni töltővel ellátott ügyfelek segítségével vizsgálják. Jelenleg egyébként az autók töltéséhez használt energiát ugyanolyan energiaterméknek tekintik, mint a normál otthoni fogyasztást. Visszatérve a részben már említett nyilvános töltőkre, az NKM már több mint száz ilyet működtet az ország területén, ráadásul minden tizedik villámtöltő, azaz gyorsabb megoldást biztosít. Az a terv, hogy 2019 közepére teljesen átjárhatóvá tegyék az országot elektromos autóval, amelyhez maximum száz kilométerenként elhelyeznek majd villámtöltőket.